Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpisani ugovori o dodjeli bespovratne podrške poljoprivrednicima sa sjevera

Objavljeno: 24.01.2022. 16:46 Autor: Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede

Za investicije u preradu na gazdinstvima 80% bespovratne podrške za 70 investicija ukupne vrijednosti oko 490.000,00 €

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mr Aleksandar Stijović sa saradnicima danas je u Beranama potpisao ugovore o dodjeli bespovratne podrške za investicije u preradu na gazdinstvima, sa poljoprivrednim proizvođačima iz Plava, Gusinja, Andrijevice, Petnjice, Rožaja, Berana i Bijelog Polja.

Potpisani ugovori o dodjeli bespovratne podrške poljoprivrednicima sa sjevera

Domaćin je bila Opština Berane a potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsjednik Opštine Tihomir Bogavac sa saradnicima.

Investicije, koje se odnose na nabavku nove opreme za preradu, čuvanje i pakovanje poljoprivrednih proizvoda, kao i adaptaciju postojećih objekata, podržane sa 80% vrijednosti cjelokupnog iznosa investicije. Kroz javni poziv koji Ministarstvo dodjeljuje uz podršku Svjetske banke, kroz MIDAS 2 projekat, podržano je 70 investicija ukupne vrijednosti oko 490.000,00 €, od čega je podrška koju dodjeljuje Ministarstvo oko 390.000,00 €.

Potpisani ugovori o dodjeli bespovratne podrške poljoprivrednicima sa sjevera

Stijović je ukazao da se realizacijom ovih investicija doprinosi povećanju konkurentnosti proizvoda kako crnogorskih primarnih proizvođača, tako i prerađivača, kao i da ova mjera, kroz stvaranje dodate vrijednosti, povećava prihode, rješava problem viškova primarnih proizvoda i čuvanja proizvoda na gazdinstvima.

“Riječ je o značajnom učešću bespovratnih sredstava u ovim ekonomski izazovnim vremenima, čime dokazujemo brigu za naše poljoprivredne proizvođače, kao i nastojanje ove Vlade da stvori povoljan ambijent za poljoprivrednu proizvodnju. To potvrđuje i iznos sredstava opredijeljen za ovogodišnji Agrobudžet, koji će biti veći za oko 9 mil. € iz nacionalnih sredstava u odnosu na prethodnu godinu. Ovo odražava našu želju da pružimo podršku koju poljoprivreda u Crnoj Gori i zaslužuje”, naglasio je Stijović.

Potpisani ugovori o dodjeli bespovratne podrške poljoprivrednicima sa sjevera

Ministar je istakao će podrška kroz novi Agrobudžet biti najizdašnija za poljoprivrednike u istoriji Crne Gore. 

Ove godine Agrobudžet iznosi 43,1 milion eura u kojem ćemo imati povećanja po svim značajnijim mjerama. Značajne pozitivne efekte ovog Agrobudžeta osjetiće svi poljoprivredni proizvođači a povećanja su posebno izražena u sektoru stočarstva, uključujući značajna povećanja premije za mlijeko, povećanja direktnih plaćanja po površini uz povećanje premija po grlu za goveda, ovce i koze ali i u svim drugim agrobudžetskim mjerama.

Ministar Aleksandar Stijović je istakao požrtvovanost poljoprivednih proizvođača koji u izazovnim vremenima globalne pandemije daju sve od sebe da sačuvaju selo, te naglasio da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uvijek biti iskren i pouzdan partner svakom našem poljoprivredniku.

Osnovni cilj podrške je da se kroz ove vrste investicije, objekti u kojima se vrši prerada, pakovanje i čuvanje proizvoda, unaprijede i usaglase sa higijenskim standardima, minimalnim nacionalnim standardima u oblasti bezbjednosti hrane i očuvanja životne sredine, kao i da se kroz povezivanje poljoprivrede i turizma u ruralnim područjima, a i van njih, omogući poljoprivrednim proizvodima dobar i siguran plasman.

Potpisani ugovori o dodjeli bespovratne podrške poljoprivrednicima sa sjevera

Sjutra će u Podgorici biti upriličeno potpisivanje ugovora sa poljoprivrednim proizvođačima iz južne i centralne regije, dok će u petak 28. januara u Nikšiću biti organizovano potpisivanje ugovora sa proizvođačima iz ostalih opština.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?