Potpredsjednik Vlade Šćekić ugostio ambasadora NR Kine

Objavljeno: 16.11.2023. 16:00 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih, Dragoslav Šćekić, sastao se danas sa ambasadorom NR Kine u Crnoj Gori, Nj.E. Fan Kunom.

Tokom sastanka, potpredsjednik Vlade i ministar sporta i mladih, Dragoslav Šćekić, iskazao je probleme sa kojima se Crna Gora suočava u pogledu demografije, kretanja i seljenja stanovništva, posebno mladih sa sjevera Crne Gore prema centralnom, kao i izvan granica Crne Gore i istakao prioritete sportske politike Crne Gore i mladih.

Složili su se da je popis ogledalo demografije i ekonomski pokazatelj realnog stanja kretanja stanovništva, kao i osnov za stvaranje kvalitetnih uslova za život, kako bi mladi ljudi ostali u svojim sredinama i stvarali porodicu.

Vlada Crne Gore će dati doprinos za stvaranje odgovarajućih uslova za život, ali u tom dijelu očekujemo i pomoć Fondova kroz organizacuje, kao i ambasada - istakao je Šćekić.

Razmijenili su mišljenja o unapređenju saradnje u relevantnim oblastima i mogućnost valorizacije kroz ključne aktivnosti kojima će se baviti resor demografije, mladih i sporta.

S obzirom da prethodnom periodu nije zaključen nijedan zvaničan ugovor o saradnji u oblasti sporta i mladih, Šćekić je istakao da bi eventualno potpisivanje ovakvog sporazuma bilo od velikog značaja za dalje jačanje saradnje između ove dvije zemlje i izrazio zahvalnost na donacijama iz prethodnog perioda.

Ambasador NJ.E Fan Kun je izrazio zahvalnost potpredsjedniku Vlade i ministru sporta, Dragoslavu Šćekiću, na susretu i ocijenio da ima mnogo prostora za razvoj u pogledu demografije gdje su razmijenili iskustva, ali i prostor za razvoj u resoru sporta i mladih, te i da bi potpisivanje memoranduma o saradnji bio sjajan povod za njeno intenziviranje i proširenje na oblast mladih, gdje postoje veliki potencijali za razmjenu znanja i iskustava dvije države. Izrazio je zainteresovanost povezivanja sportskih škola i organizivanja sportskih igara, kao planiranje zajedničkih aktivnosti i programa.

Takođe je iskazao da vjeruje da će ova Vlada ostati pri stavu dosljednog poštovanja principa "jedne Kine", što je za njih jako važno pitanje.

Konstatovano je da će se bilateralni odnosi između Crne Gore i Kine u budućnosti nastaviti i produbljivati, te i da je Crna Gora opredijeljena ka EU, ali i da želi širiti dobre odnose sa svim državama, prvenstveno sa onim sa kojim gaji višegodišnja prijateljstva.

Iskazali su spremnost za sve vidove saradnje i dostizanje postavljenih ciljeva.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?