Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Krivokapić - Premijerski sat: Želimo da preokrenemo Crnu Goru da ne budu bitni političari i njihove harizmatične vođe, već program koji neko realizuje

Objavljeno: 25.11.2021. 13:20 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je na Premijerskom satu poslaniku DPS-a Danijelu Živkoviću odgovarajući na njegovo pitanje da poslanik DPS-a ima jednu sistemsku grešku koja je nasljedna i koja se teško može ispraviti.

Vi ne vidite nijednog trenutka ništa više od faraona koji svijetli kao sunce u Crnoj Gori, a koji je uzurpirao čitavu Crnu Goru. Uzurpirao je tako što je uveo tajkune u CG, što je rasprodao državnu imovinu, što je uništio preduzeća, što u Crnoj Gori sada teško možete da upravljate s onim što je on ostavio. Meni dijelite moralne pridike, šta je sa Pandorinom kutijom i brojnim aferama u kojima su učestvovali i ministri i sam predsjednik Crne Gore, kazao je premijer Krivokapić.

Premijer Krivokapić podsjetio je i na period vladavine DPS-a.

„1997. godine pojavila se svijetla tačka pomirenja Srba i Crnogoraca koja je pretočena u Narodnu slogu. To je tada bio najveći pokret koji se desio u istoriji Crne Gore, koji ste vi pokrali i ja znam kako je ta prevara nastala. Jednom kad postanete prevarant, uvijek ste prevarant. I to se dešavalo tako što je zapisnik mijenjan i prepravljan, a neke cifre, bile su navodno greška računara. 10 hiljada je bilo dokaza koji govore o toj vašoj zloupotrebi. I mnogi u ovom Domu koji su danas prisutni znaju šta se tada desilo. Sljedeća prevara su bili izbori u Nikšiću, pa ste ostavili kasu u minusu dva miliona maraka, da pokažete da ti koji dođu su nesposobni. To ste željeli i ovom režimu. Milsite li da je narod zaboravio na političku korupciju, koja je bila evidentna na svakom koraku, a te korupcije završavane su tako što su oni koji su u njima učestvovali bili nagrađivani“, kazao je premijer.  

On je poručio da je to nešto što Crna Gora ne može zaboraviti.

Ako se osvrnemo i na predsjedničke izbore, kada je napravljena još jedna prevara u kojoj su saučesnici i Državna izborna komisija i Ustavni sud. I pored prisustva OEBS-a nastalo je preglasavanje da se ne bi ponovili izbori, jer ste znali ako se izbori ponove kakav će rezultat biti. Da vas podsjetim šta se desilo u Rožajama kada je izabran predsjednik Filip Vujanović u pet sati, a to svjedoče vaši partijski prijatelji iz SDP-a, ne ja, tada se desila najveća prevara jer za samo tri sata je nemoguće bilo izvršiti toliki broj glasova. A u tom periodu su dva džipa puna para otišla put Rožaja. Mislite li da se to ne zna, da se to zaboravlja? I tada sadašnji predsjednik ćušne bivšeg predsjednika da bi bio glavni. To su igre koje vi igrate čitavog života. Mislili ste da će i ovoga puta da se desi politička korupcija, ali desio se narod. Narod brani sve ovo, ako vam nije jasno, istakao je premijer Krivokapić.

Predsjednik Vlade upitao je i šta je sa nerasvijetljenim napadima na novinare.

„Zašto je ubijen Duško Jovanović? Zašto to niste rasvijetlili? Zašto svaki napad na novinare niste doveli do pravde? To je ono što je očekivao narod! Nije očekivao da sakrijete šta se dešava. Zašto su policijski službenici ubijani u Crnoj Gori? Jesu li zbog toga što su se osvijestili? Zašto je afera prisluškivanja SDT-a, jednostavno zataškana, iako je riječ o najvećem činu zloupotrebe? Zato što držite pravosuđe i tužilaštvo kao svoj sistem. I pričate meni zašto sam ja u politici. Onog trenutka kada ste udarili na dostojanstvo i svetost, poslije porodice, to je u Crnoj Gori vazda bila crkva, tada su se mnogobrojni ljudi, među njima i ja priključiili tom pokretu kako još jednom ne bi prevarili ovaj narod. Da još jednom ne otmete imovinu, jer vama je najlakše prevoditi pravo korišćenja na pravo svojine. I taj veliki vaš biznismen, a on je mafijaš, prijeti direktoru Agencije za zaštitu životne sredine jer mu je ovaj prvi put po zakonu tražio 600 hiljada eura. I vi se sada pravite nemušti, a mene optužujete zato što je ova Vlada ekspertska, krenula ekspertizom, znanjem, povezivanjem, dobrom praksom da napravimo četiri programa koji će da preporode Crnu Goru. Ne zbog mene ili moje partije o kojoj vi sanjate. Želimo da preokrenemo Crnu Goru da ne budu bitni političari i njihove harizmatične vođe, već program koji neko realizuje. Ako imate nešto protiv Programa, zašto to ne kažete!? Zašto vi niste napravili takve poteze, ko vam je branio? Ne, razlog je vrlo jednostavan. „Što živite više u siromaštvu mi možemo bolje upravljati sa vama“. Da ne govorim o aferama koje sta nam ostavili u nasljeđe koje niko do kraja neće moći razriješiti. Zašto ste to radili? Da pomognete Crnoj Gori da bude bolja ili šta je bio razlog? Lični razlozi, veza politike i organizovanog kriminala, dogovoreni poslovi. Niko iz ove Vlade nije ušao u bilo kakvu korupciju, možete da nas stavite na bilo koji skener svijeta. A vi, zapitajte se dobro“, poručio je premijer Krivokapić.

Premijerski sat (25.11.2021.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?