Premijer Krivokapić sastao se sa delegacijom Parlamentarne skupštine Frankofonije

Objavljeno: 21.09.2021. 10:48 Autor: Kabinet predsjednika Vlade

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, sastao se danas u Vili Gorica sa delegacijom Parlamentarne skupštine Frankofonije (PSF), koju je predvodio Žak Krabal, generalni sekretar Frankofonije, poslanik vladajuće partije Republika u pokretu (LREM) u Nacionalnoj skupštini Francuske.

Premijer Krivokapić iskazao je dobrodošlicu predstavniku uticajne međunarodne političke organizacije koju čini trećina zemalja članica UN-a. Premijer je pozdravio zainteresovanost generalnog skretara Krabala da u sastav Parlamentarne skupštine Frankofonije uđu parlamenti svih država Zapadnog Balkana, pa i crnogorski, što bi bilo značajno, naročito zbog težnje zemalja regiona ka integraciji u EU. Premijer Krivokapić je istakao da kada govori o PSF-u i potencijalnom članstvu Crne Gore u ovoj organizaciji, naročito ima u vidu francusko predsjedavanje Savjetom EU naredne godine i podršku Francuske Crnoj Gori u pristupnim pregovorima.

Predsjednik Vlade Crne Gore istakao je politički značaj PSF-a i Međunarodne organizacije Frankofonije u globalnim okvirima, te da je želja Crne Gore da, po zasluzi, od posmatrača postane zemlja članica ove organizacije.

Govoreći o tradicionalno dobrim kulturnim i prosvjetnim vezama između dvije države, premijer Krivokapić je Krabala upoznao sa dobrim namjerama koje je usaglasio sa ambasadorom Francuske u Crnoj Gori, Nj. E. Kristijanom Timonijeom, a tiču se otvaranja dvojezičnog odjeljenja u Gimnaziji.

Ideja je zajednička, i nastojaćemo da je u što skorijem periodu realizujemo. Namjera nam je da se uspostavi bilingvalno, crnogorsko - francusko odjeljenje u jednoj od srednjih škola u Crnoj Gori, što bi bio veliki korak u namjeri da se razvija što tješnja saradnja između naše dvije zemlje na polju frankofonije, rekao je Krivokapić. 

On je poručio da se raduje susretu, razgovoru i kontaktu koji se razvija na osnovama saradnje u oblasti nauke, kulture i jezika, te da je misija Vlade okrenuta kulturi dijaloga, kulturi življenja, poštovanju različitosti i toleranciji. 

Generalni sekretar Parlamentarne skupštine Frankofonija (PSF) Žak Krabal, rekao je da se tokom boravka  u Crnoj Gori uvjerio u duboke i snažne veze između Crne Gore i Francuske i da je iskrena želja Francuske da Crna Gora postane punopravna članica Prlamentarne skupštine Frankofonije. Krabal je iskazao zadovoljstvo i čast što je u prilici da bude dio misije koja ima za cilj da produbi saradnju između dvije stare, prijateljske države. 

“Ubijeđen sam da bi pristupanje Crne Gore Parlamentarnoj skupštini Frankofonije imalo posebnu težinu, jer bi predstavljalo još jedan međunarodni instrument od velikog značaja za Crnu Goru”, kazao je Krabal. 

On je poručio da bi u okviru saradnje nacionalnih parlamenata, Crna Gora i Francuska mogle zajednički da rade na budućem prosperitetu, na raznolikosti, na većem učešću žena u sveukupnom društveno političkom životu, jačanju položaja mladih i ranjivih društvenih grupa.

Zdravko Krivokapić - delegacija Parlamentarne skupštine Frankofonije (21.09.2021.)


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?