Premijer Krivokapić učestvovao u radu sjednice Savjeta za odbranu i bezbjednost

Danas je u Vili „Gorica” u Podgorici održana sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost kojom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović. U radu su učestvovali članovi Savjeta, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, a po pozivu i ministarka odbrane Olivera Injac.

Na današnjoj sjednici, razmotren je Predlog odluke o izmjeni Odluke o upućivanju jedinica Vojske Crne Gore u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje (NATO Response Force - NRF). Od početka 2022. godine dio jedinica Vojske Crne Gore nalaziće se u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje. Imajući u vidu navedeno i važnost ovakve vrste doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti planirano je povećanje broja pripadnika sa sadašnjih 30 na do 40 pripadnika Vojske čime se potvrđuje posvećenost Crne Gore Savezu. Savjet je utvrdio Predlog odluke koji će u redovnoj proceduri biti dostavljen Skupštini Crne Gore na razmatranje i odlučivanje.

Na sjednici je donešena Odluka o deklarisanju jedinice za radiološku, hemijsku i biološku (RHB) dekontaminaciju za sprovođenje aktivnosti u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje. Angažovanje deklarisanog sastava planirano je sa slovenačkom HBRNO jedinicom koje će doprinijeti izgradnji kredibiliteta pouzdanog partnera u Savezu i poboljšati stručna znanja i operativne sposobnosti Vojske Crne Gore.

Savjet za odbranu i bezbjednost je na današnjoj sjednici, razmatrao i druga pitanja iz svoje nadležnosti i na predlog ministarke odbrane donio odluke o postavljenjima oficira u Vojsci Crne Gore.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?