Proširen spisak: Državljani Švajcarske i Moldavije bezuslovno ulaze u CG

Objavljeno: 07.06.2021. 08:35 Autor: PR Služba Ministarstva zdravlja

Proširen spisak: Državljani Švajcarske i Moldavije bezuslovno ulaze u CG

U okviru seta epidemioloških mjera koje će važiti do 18. juna, Savjet Vlade Crne Gore za borbu protiv korona virusa odlučio je da proširi spisak zemalja čiji državljani mogu slobodno da ulaze u Crnu Goru. Od utorka, 8. juna, granice Crne Gore bezuslovno su otvorene za državljane Švajcarske i Moldavije. Od ranije, bez dokaza o vakcinaciji ili nekog od testova na korona virus, u Crnu Goru ulaze državljani Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije, Rusije, Ukrajine, Bjelorusije, svih zemalja članica Evropske unije i Izraela.

Podsjećamo, u okviru posljednjeg seta mjera, liberalizovan je niz uslova pod kojima se održavaju različite manifestacije:

 • Dozvoljavaju se izleti i ekskurzije u Crnoj Gori, uz organizaciju putovanja za najviše 50 učenika, uz obavezu organizatora (škole) da odredi lice koje će biti odgovorno za putovanje propisanog broja ljudi i uz poštovanje važećih epidemioloških mjera.
 • U baštama i na terasama ugostiteljskih objekata dozvoljavaju se svadbe, proslave matruskih večeri i druge privatne proslave, uz prisustvo do 50 ljudi, pod istim uslovima kao što se vrši i obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Pritom, ugostiteljski objekti moraju poštovati dodatne mjere:
  - svi zaposleni i gosti nose zaštitne maske, osim tokom neposrednog konzumiranja pića, nakon čega se maska odmah vraća na lice, a tokom konzumiranja hrane maska se vraća na lice odmah nakon završetka obroka
  - obezbijediti sredstva za dezinfekciju (gel za dezinfekciju ili vlažne alkoholne maramice) na svim stolovima
  - razmak između stolova najmanje dva metra
  - za stolom sjede najviše četiri gosta
  - dozvoljeni rad u periodu od sedam sati do ponoći
  - bez samousluživanja, stajanja i zadržavanja ispred šanka i visokih stolova namijenjenih za stajanje
  - obezbijediti redovno održavanje higijene i dezinfekciju zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme i slično, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje
  - obezbijediti obilježena mjesta za higijensko odlaganje otpada
  - zabrana izvođenja muzičkog programa uz učešće pjevača i muzičara, osim na terasi/bašti u periodu od 20 do 23 časa
  - organizatori proslava maturskih večeri (škole) dužne su da odrede lice koje će biti odgovorno za prisustvo propisanog broja učesnika na proslavi, pored odgovornosti ugostiteljskih objekata
 • U ugostiteljskim objektima (unutar objekta i na terasi/bašti) dozvoljava se emitovanje muzike korišćenjem elektroakustične opreme (instrumenata, pojačala i zvučnika, DJ žurke i slično), kao i emitovanje muzike/muzičkog programa preko uređaja za emitovanje muzike i akustičnih i elektroakustičnih uređaja, bez mogućnosti igranja i plesanja gostiju. I dalje važi zabrana muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?