Prvi put nakon 77 godina državni vrh odao počast žrtvama zločina u selu Velika

Objavljeno: 28.07.2021. 10:36 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Delegacija Vlade Crne Gore, predvođena ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem, položila je vijenac u čast žrtava zločina u Velici, stradalih na današnji dan 1944. godine.

Time je državni vrh Crne Gore prvi put nakon 77 godina odao počast nevino stradalim žrtvama zločina koji su počinile nacističke SS jednice Princ Eugen, uz asistenciju jedinice Skenderbeg.

Tom prilikom ubijeno je više stotina djece, žena i staraca, i spaljeno preko 300 domova.

Premijer Zdravko Krivokapić službeno je odsutan iz zemlje, zbog čega je ministra Milatovića odredio da predvodi delegaciju Vlade Crne Gore. U njenom sastavu bili su i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, generalna sekretarka Vlade Crne Gore Žana Praščević Milačić i savjetnik premijera za pravna pitanja Ivan Šikmanović.

Crna Gora će se, kao odgovorna država, i institucionalno odrediti prema teškom zločinu u Velici, ali i Pivi i svim stratištima koja moraju biti trajno urezana u kolektivno sjećanje crnogorskih građana.

To je naš dug prema nevinim žrtvama, ali i prema budućim pokoljenjima, kako bi Crna Gora našla svoj mir.

Nakon polaganja vijenca, episkopi pakračko-slavonski Jovan i budimljansko-nikšićki Metodije služili su pomen i svetu arhijerejsku liturgiju. Liturgiji su, pored delegacije Vlade Crne Gore, prisustvovali i članovi porodica nastradalih, kao i predstavnici parlamentarne većine u Skupštini Crne Gore.  

Delegacija Vlade položila vijenac posvećen žrtvama masakra u Velici (28.07.2021.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?