Radulović i RYCO: Važna uloga Regionalne kancelarije za saradnju mladih u izgradnji mostova prijateljstva

Objavljeno: 08.06.2021. 13:15 Autor: MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA CRNE GORE

„Mladi su budućnost Regiona, a njihovo povezivanje donosi nove ideje i briše predrasude“, rekao je Đorđe Radulović, ministar vanjskih poslova na sastanku sa Edinom Koljenovićem, šefom RYCO kancelarije u Crnoj Gori.

Ministar Radulović ocijenio je da  Regionalna kancelarija za saradnju mladih, kao nezavisni institucionalni mehanizam koji su osnovali učesnici šest zemalja Zapadnog Balkana, ima veliku ulogu u  promovisanju ne samo zajedničkog rada kroz brojne projekte, već i prijateljstva koje mladi Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije njeguju na taj način,  gradeći istovremeno mostove povjerenja i za neke buduće generacije.

Koljenović je istakao da je RYCO osnovan u okviru Berlinskog procesa 2016. godine, te da je ideja u startu dobila snažnu podršku Njemačke, Francuske, kao i Evropske unije, koji su smatrali da regionalna saradnja mladih mora biti jedan od stubova ukupne saradnje zemalja Zapadnog Balkana.

On je dodao da RYCO, uz podršku važnih evropskih partnera danas realizuje preko 12 regionalnih programa, stavljajući sve vrijeme fokus na podršku programima saradnje, mobilnosti i povezivanja. On je podsjetio da je Crna Gora nedavno preuzela predsjedavanje Upravnim odborom Regionalne kancelarije za saradnju mladih, koja će trajati tokom cijele 2021. godine, istakavši da je „to važna prilika i šansa za Crnu Goru da pokaže da je dobar partner i da želi dobru regionalnu saradnju”.

Sagovornici su se složili da promocija bilateralne i multilateralne saradnje predstavlja zajednički cilj, te da se, imajući u vidu buduće članstvo u EU i dobrosusjedske odnose kao ključne vanjskopolitičke prioritete Crne Gore, putevi spajaju upravo pod okriljem Berlinskog procesa.

Tagovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?