Radulović – Karelson: Estonija će pružiti ekspertsku podršku Crnoj Gori u okviru evropske integracije

Objavljeno: 08.06.2021. 16:00 Autor: MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA CRNE GORE

Crnu Goru i Republiku Estoniju povezuju prijateljski bilateralni odnosi, koji su dodatno osnaženi članstvom u NATO, ocijenjeno je danas na sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa nerezidentnom ambasadorkom ove zemlje Kristi Karelson.

Šef crnogorske diplomatije podsjetio je na važnu podršku koju nam je Estonija pružila u procesu pristupanja Alijansi, kao i očekivanim rezultatima predstojećeg NATO samita u Briselu, gdje će crnogorsku delegaciju predvoditi premijer Zdravko Krivokapić. Kako je konstatovano, obje države očekuju da će zemlje članice još jednom pokazati transatlantsko jedinstvo i solidarnost, pri čemu region Zapadnog Balkana i Baltika zavrjeđuju posebnu pažnju saveznika. Sagovornicu je informisao da je, pored aktivnog djelovanja u Alijansi, vanjskopolitički prioritet naše zemlje članstvo u EU porodici.

„Na tome predano radimo, što smo potvrdili i usvajanjem nove metodologije u pregovorima. Ipak, u periodu koji slijedi očekujemo ubrzanje procesa kroz sprovođenje kvalitetnih reformi na terenu, pri čemu nam je podrška Estonije jako značajna“, istakao je. Na tom fonu, izrazio je interes za dalje pružanje ekspertize, naročito u oblasti vladavine prava, ribarstva i korištenja strukturnih fondova EU.

Ambasadorka Karelson kazala je je da će Estonija nastaviti da snažno podržava naš evropski put, te da je spremna da pruži konkretnu ekspertizu u oblastima u kojima je  najpotrebnija. Ona je naglasila da je njena zemlja iskusila kompleksnost procesa integracija, ponudivši sva sakupljena znanja Crnoj Gori, koja sada korača ka svom evropskom cilju.

Sagovornici su izrazili očekivanje da će se bilateralne konsultacije između dva ministarstva vanjskih poslova nastaviti kao dobar mehanizam saradnje. Takođe, prepoznat je veliki potencijal za unapređenje komunikacije u oblasti odbrane, digitalizacije, pravosuđa, saobraćaja, prosvjete, nauke, kulture i poljoprivrede.

Na sastanku je bilo riječi i o dešavanjima na evropskoj i globalnoj geopolitičkoj sceni i pozicijama dvije države. Takođe, sagovornici su izrazili zadovoljstvo obilježavanjem 15 godina od uspostavljanja zvaničnih veza između dvije države, uz podsjećanje da je Estonija prva zemlja sa kojom je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?