Radulović - Varhelji: Potrebno dalje ulaganje u drumske i željezničke saobraćajnice

Objavljeno: 24.01.2024. 11:30 Autor: MSP

Crna Gora će u februaru kandidovati tri projekta za Western Balkans Investment Framework (WBIF) za šta očekujemo podršku Evropske komisije, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović tokom sastanka sa komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljijem u Briselu.

Resor na čijem je čelu ministar Radulović  ostaje posvećen ispunjavanju svih obaveza u pregovaračkim poglavljima 14 i 21, koja se odnose na saobraćajnu politiku i Trans-evropske mreže.

Uvjeren sam da ćemo ta dva poglavlja zatvoriti do kraja 2025. godine. Očekujemo da će EU nastaviti da podržava Crnu Goru bilo podrškom strukturnim reformama ili finansiranjem velikih projekata, rekao je Radulović.

Radulović i Varhelji su istakli značaj infrastrukturnog povezivanja zemalja regiona.

U periodu pristupanja EU zemljama Zapadnog Balkana je nužno da se kvalitetnije povežu jer će to omogućiti brži ekonomski rast svih zemalja. Bolja povezanost Zapadnog Balkana i Evropske unije učiniće Region konkurentnijim što će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, kazao je Radulović.

Ministar Radulović i komesar Varhelji su stavili akcenat na značaj valorizacije Luke Bar koja se može postići samo daljim ulaganjem u drumske i željezničke saobraćajnice.

Tokom radne posjete Briselu ministar Radulović se sastao sa generalnim direktorom DG Reform Mariom Navom i generalnom direktoricom DG Move Magdom Kopčinskom. Ministar je o budućim investicionim projektima razgovarao sa šefom Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju Majklom Milerom kao i sa šefom Jedinice D5 za regionalne programe Zapadnog Balkana i Ekonomski investicioni plan u Evropskoj komisiji Holgerom Šroderom.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?