Radulović-Vikers: Ujedinjeno Kraljevstvo prepoznaje potencijale Crne Gore u oblastima obnovljivih izvora energije

Objavljeno: 12.05.2022. 17:50 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore za vanjsku politiku Đorđe Radulović sastao se sa trgovinskim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan Martinom Vikersom.

Savjetnik Radulović je upoznao sagovornika sa aktivnostima koje Vlada Crne Gore preduzima na planu diversifikacije ekonomije i stvaranja atraktivnih uslova za privlačenje stranih direktnih investicija. Posebno ukazao da energetski sektor predstavlja jednu od strateških grana crnogorske ekonomije, ocijenivši da postoji prostor za snaženje saradnje sa britanskim partnerima na realizaciji infrastrukturnih projekata izgradnje objekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. U tom smislu, podsjetio na mogućnost pokretanja prvog ekonomskog dijaloga Crna Gora – Ujedinjeno Kraljevstvo, po uzoru na onaj koji već održan sa SAD. Na toj liniji, informisao da je Vlada već pokrenula slične inicijative i sa pojedinim državama EU, kako bi se predstavili investicioni potencijali Crne Gore. 

Đorđe Radulović - Martin Vikers

Visoki zvaničnik Ujedinjenog Kraljevstva Vikers je iskazao zainteresovanost u povezivanju privreda dvije zemlje, odnosno kroz potencijalno ulaganje renomiranih britanskih kompanija u Crnu Goru, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije. 

Sagovornici su se složili da će finalizacija Sporazuma o trgovini, partnerstvu i saradnji između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva, dati podstrek unapređenju ekonomskih odnosa dvije zemlje.   

Sastanku su prisustvovali Stiv Erik, zamjenik britanske ambasadorke u Crnoj Gori i Geret Evans, savjetnik za trgovinske odnose za Zapadni Balkan.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?