Reagovanje Ministarstva vanjskih poslova na izjavu Selakovića: Srbi u Crnoj Gori nemaju druge matice, osim države svih nas - Crne Gore

Objavljeno: 19.07.2021. 06:30 Autor: MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA CRNE GORE

Povodom izjava ministra spoljnih poslova Republike Srbije Nikole Selakovića o navodnoj ugroženosti interesa srpskog naroda u Crnoj Gori, Ministarstvo vanjskih poslova odlučno odbacuje navedene ocjene.

Umjesto suočavanja sa domaćim i međunarodnim izazovima, zvanični Beograd, vjerovatno suprotno od želje svojih građana, bavi se često Vladom Crne Gore i njenim građanima.

Neshvatljiva je konstantna želja zvaničnika da u svim nastupima govore o „legitimnom pravu“ da brinu o 30 % naših građana, predstavljajući Srbiju kao matičnu državu srpskog naroda.

U ovom kontekstu jedino ispravno bilo bi shvatiti i priznati da su građani Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi, lojalni, punopravni i uvaženi građani i da njihova jedina matica može biti Crna Gora. Bilo kakav drugačiji pristup je neprihvatljiv i nosi primjesu upitne političke etike.

To znači da svi naši državljani koji se osjećaju Srbima, nemaju druge države, niti matice, osim države svih nas - Crne Gore. Njena Vlada i institucije jedina su adresa za njih. Naša država ne želi da se odrekne niti jednog jedinog čovjeka, a kamoli 30% Srba koji su neizostavan temelj naše države.

Sumirajući, razgovor koji podrazumijeva pozivanje na istorijske „činjenice“, poput izjave da je „Crna Gora toponim koji postoji od 14. vijeka“, koja nosi primjesu pežorativnog i uvredljivog odnosa, te tumačenje odluka suverene države Crne Gore i to pod studijskim reflektorima, nije mjera dobrosusjedske politike i umijeća pregovaranja, što je dužnost i obaveza koju nosi funkcija ministra vanjskih poslova.

Istovremeno, pozivamo ministra Selakovića da u direktnoj komunikaciji sa ministrom vanjskih poslova Crne Gore Đorđem Radulovićem iznese sva pitanja od zajedničkog interesa, nedoumice, sumnje i neslaganja, kako i priliči susjednim državama i ozbiljnim državničkim funkcijama, koje podrazumijevaju odgovornost i rad u interesu naših naroda.


Podsjećamo, šef crnogorske diplomatije je na samom početku mandata uputio poziv ministru Selakoviću da dođe u posjetu Crnoj Gori, što predstavlja jasan signal naše spremnosti za dijalog i pronalaženje rješenja o pojedinim bilateralnim pitanjima, kao i volje da, uprkos određenim neslaganjima, nađemo tačke koje nas spajaju, a ne razdvajaju.

Politika ove Vlade je doktrina nula problema sa svim susjedima u regionu, što ćemo nastaviti odlučno da sprovodimo, jer je u našem interesu razvijanje prijateljskih i dobrih bilateralnih odnosa, zasnovanih na principima nezavisnosti, međusobnom poštovanju i nemiješanju u unutrašnja pitanja. U tom smislu, želimo odnose zasnovane na nivou sistema, blisku i sadržajnu saradnju bez obzira na to koja je vladajuća struktura u pitanju. Crna Gora je građanska i multietnička država, koja je posvećena izgradnji građanskog društva, kao i poštovanju i očuvanju posebnosti pripadnika različitih nacija, religija i kultura.

U našem interesu nije podsticanje podjela, tenzija i tumačenje istorije, već snažna opredijeljenost da radimo na konkretnim pitanjima koja dotiču svakodnevni život građana, prije svega na ekonomskom oporavku u postpandemijskom periodu, snaženju međudržavnih veza, privlačenju investicija i izgradnji boljeg društva za sve one koji žive u Crnoj Gori, istovremeno stvarajući povoljan i atraktivan ambijent za sve one koji dolaze u našu državu.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?