Crna Gora domaćin Samita lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije 16. maja u Kotoru

16. maj 2024.
Hotel Hyatt Blue Bay, Kotor
Objavljeno: 15.05.2024. 13:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

POSLJEDNJA INFORMACIJA: Video materijal sa Panela "State of Play and future plans – New Growth Plan" u okviru Samita lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije biće dostupan na svim jezicima prevoda na YouTube kanalu Vlade Crne Gore.

Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije održaće se u četvrtak 16. maja u Kotoru (Hotel Hyatt Blue Bay), tokom koga će lideri zemalja regiona, predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razmatrati Plan rasta za Zapadni Balkan.

Domaćin samita biće predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

Predstavnici medija mogu zabilježiti pozdravne izjave svih učesnika skupa (doorstep statements) koje su planirane u 9:15 časova, kao i konferenciju za medije predsjednika Vlade Milojka Spajića i komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varheljija koja je planirana za 10:30 časova. Konferencija za medije se takođe može pratiti uživo na YouTube kanalu Vlade Crne Gore na linku: https://youtube.com/live/qXNXv3D1oeo?feature=share.

Sastanak lidera regiona kome će prisustvovati evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji i pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen planiran je za 9:30 časova. Uvodna obraćanja se mogu pratiti uživo na YouTube kanalu Vlade Crne Gore na linku: https://youtube.com/live/xCeWJnujwtc?feature=share.

Samit se organizuje pod sloganom „Jedan region, zajednička vizija” (One region, common vision).

Na događaj su, osim lidera i ministara iz zemalja regiona, pozvane i partnerske organizacije, kao što su Savjet za regionalnu saradnju, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svjetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.

Dan uoči Samita, 15. maja, održaće se i sastanak ministara evropskih poslova i finansija zemalja Zapadnog Balkana, predstavnika Evropske komisije i partnerskih organizacija.

Podsjećamo, tokom prethodnih mjeseci, održani su ministarski sastanci i regionalni samiti lidera Zapadnog Balkana u Skoplju i Tirani. Na ovim sastancima lideri i ministri zemalja regiona i predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razgovarali su o Planu rasta za Zapadni Balkan, koji uključuje šest milijardi eura bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socioekonomskog približavanja Evropskoj uniji, odnosno dvije milijarde u grantovima i četiri milijarde u povoljnim kreditima koje garantuje EU. 

NAPOMENA ZA MEDIJE:

Prenos pozdravnih izjava i konferencije za medije biće obezbijeđen na YouTube kanalu Vlade Crne Gore.

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore će takođe obezbijediti fotografije i video materijale kompletnog događaja.

Mediji zainteresovani da prisustvuju navedenim događajima potrebno je da se najkasnije do utorka (14. maja) u 15:00 časova akredituju putem sljedećeg linka: https://www.gov.me/press.

Zahvaljujemo na pažnji i očekujemo uspješnu saradnju tokom Samita. Za sve eventualne upite vezane za predmetni događaj molimo da se obratite na email adresu pr@gov.me.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?