Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saradnja Crne Gore i Turske sve jača u oblasti poljoprivrede

Objavljeno: 12.11.2021. 11:32 Autor: Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede

Ministar Aleksandar Stijović sa saradnicima, generalnim direktorom Direktorata za poljoprivredu Miroslavom Cimbaljevićem i načelnikom Direkcije za monitoring u šumarstvu i lovstvu Novicom Tmušićem, tokom radne posjete Republici Turskoj sastao se sa turskim ministrom poljoprivrede i šumarstva Bekirom Pakdemirlijem i saradnicima, sa kojim je razgovarao o jačanju bilateralne i ekonomske saradnje u oblastima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ministar Pakdemirli je izrazio zadovoljstvo postignutim nivoom bilateralnih odnosa, koje odlikuje produbljena saradnja i međusobno poverenje i poštovanje. Sagovornici su se saglasili da saradnja u okviru poljoprivrednog sektora značajno doprinosi razvoju veza između Crne Gore i Turske.

Ministar Stijović je posebno istakao doprinos Turske razvojne agencije koja je u proteklih osam godina u Crnoj Gori u oblasti poljoprivrede realizovala projekte u iznosu od preko 620.000,00 eura. Ministar je istakao dobru saradnju i odnos koji je rezultirao dolaskom velikog broja turskih investitora u Crnu Goru, kao i značaj Sporazuma o slobodnoj trgovini koji je ojačao veze između naše dvije zemlje i koji može dati dodatni doprinos na privrednom planu.

Saradnja Crne Gore i Turske sve jača u oblasti poljoprivrede

Sagovornici su se saglasili da je neophodno intenzivirati postupak ratifikacije izmjena Sporazuma, što je za Crnu Goru posebno bitno, da se stvore uslovi za izvoz proizvoda animalnog porijekla, imajući u vidu kompleksne procedure u Turskoj.

Na sastanku se govorilo o pokretanju zajedničkog projekta unapređenja prevencije šumskih požara u Crnoj Gori, koja bi se mogla realizovati kroz aktivnosti razvojne organizacije TIKA. Dogovoreno je dodatno jačanje saradnje u oblasti zaštite životne sredine, kako bi se sanirale nastale štete usled degradacije zemljišta. Bilo je riječi i o mogućnosti školovanja crnogorskih studenata šumarstva u Turskoj.

Na sastanku je konstatovano da je saradnja u oblastima privrede i ekonomije dobra, da imamo rastuće trendove u spoljnotrgovinskoj razmjeni i da sve veći priliv stranih direktnih investicija iz Turske daje snažnu poruku da se saradnja još više intenzivira. Postoji veliko interesovanje turskih privrednika da investiraju u Crnu Goru u oblasti drvne industrije, proizvodnje nameštaja i biomase. Ministar Stijović je izrazio spremnost Vlade da pruži podršku svim investitorima u svim fazama.

Takođe, bilo je riječi o daljem razvoj saradnje s Institucijom za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju Turske u pogledu implementacija mjera ruralnog razvoja kao i o organizovanju studijskih posjeta i ekspertske obuke u cilju unapređenja morskog ribarstva u Crnoj Gori.

Saradnja Crne Gore i Turske sve jača u oblasti poljoprivrede

Sagovornici su se saglasili da u odnosima dvije zemlje postoji veliki prostor za unapređenje saradnje, posebno u dijelu novih investicija i ulaganja u poljoprivredni sektor.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?