Sastanak Miljanić – Jakomopulu: Podrška Strategiji za borbu protiv korupcije

Objavljeno: 15.06.2022. 11:00 Autor: Kabinet ministra bez portfelja

Šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope (SE) u Crnoj Gori Evgenija Jakomopulu podržala je na sastanku sa ministrom Zoranom Miljanićem izradu Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

Jakomopulu je kazala da očekuje tijesnu saradnju sa Vladom Crne Gore na tom planu, dodajući da je nekoliko projekata Programske kancelarije Savjeta Evrope kompatibilno sa planovima da se izradi Nacionalna strategija, te da je u cilju efikasnijeg rada moguće uskladiti već planirane termine aktivnosti, kako bi se došlo do konkretnih rezultata.

Ona se saglasila sa ministrom Miljanićem da je korupcija na svim nivoima problem koji je potrebno rješavati sistemski i informisala ministra da Programska kancelarija radi na projektima koji se tiču pregovaračkih poglavlja 23 i 24, odnosno vladavine prava, suzbijanja korupcije, pranja novca i ekonomskog kriminala.

“Potrebno je da Crna Gora što prije postigne opipljive rezultate kako bi pregovarački proces sa evropskim institucijama bio dinamičan i uspješan”, kazala je Jakomopulu, dodajući da bi pomoć Programske kancelarije bila od koristi i kada je riječ o funkcionisanju Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, kroz tehničku pomoć u izradi nacrta normativnih akata koje će definisati  nadležnosti i ovlašćenja ovog tijela.

Ministar Miljanić rekao je da očekuje brzo konstituisanje Nacionalnog Savjeta za borbu protiv korupcije, čiji sastav će biti znatno proširen i u koji će pored predstavnika institucija relevantnih za suzbijanje  korupcije, ući i predstavnici sudstva, tužilaštava, privrednih asocijacija i NVO sektora.

On je zahvalio gošći na ponuđenoj saradnji i ukazao na probleme u radu crnogorskih institucija zaduženih za borbu protiv korupcije, posebno kada je riječ o deficitu kadra za finansijske istrage.

Zoran Miljanić - Evgenija Jakumopulu, šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope u CG (13.06.2022.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?