Stijović i Toprak: Inteziviranje saradnje MPŠV i Agencije TIKA

Objavljeno: 09.06.2021. 08:07 Autor: Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede

Saradnja između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) je uspješna i izuzetno važna za poljoprivredne proizvođače u Crnoj Gori, i u narednom periodu će se dodatno dograđivati i unapređivati, ocijenjeno je na sastanku ministra Aleksandra Stijovića sa koordinatorom agencije TIKA, g-dinom Abdurahmanom Toprakom i njegovim saradnicima.

Sagovornici su razgovarali o okvirima i detaljima saradnje u vidu obezbjeđivanja opreme, poljoprivredne mehanizacije, donacije sjemena i sadnica kao i stručnoj edukaciji i usavršavanju kadrova.

Ministar Stijović je izrazio zadovoljstvo zbog uspješnih projekata i iskazao spremnost MPŠV da učestvuje u projektima Agencije kako bi udruženim snagama obezbijedili što bolje uslove našim proizvođačima. On je istakao da su sredstva koja TIKA izdvaja vrlo značajna  i zahvalio na višegodišnjem učešću i aktivnostima u Crnoj Gori.

Na sastanku je najavljena mogućnost povezivanja i saradnje studenata iz Crne Gore sa Univerzitetom u Istanbulu, naročito u oblastima šumarstva, u sektorima zaštite šuma i konverziji šuma iz izdaničkih u visoke što se u Turskoj veoma uspješno sprovodi.

Iz Agencije su iskazali otvorenost za dalje aktivnosti u cilju unapređenja labaratorija i edukacije stručnog kadra i poljoprivrednika, doniranja mehanizacije, pčelarske opreme i plastenika, podjele sjemena i sadnica kao i drugih aktivnosti, sve u cilju podrške poljoprivrednim proizvođačima u Crnoj Gori.

Govoreći o ispunjenim i zacrtanim projektima koje Agencija sprovodi koordinator Abdurahman Topark je istakao značaj ulaganja u sektor poljoprivrede, naročito u sjevernoj regiji. Naglasio je da će u narednom periodu intezivirati saradnju sa Ministarstvom u cilju ostvarivanja što više projekata kako bi se unaprijedio život ljudi na ovim prostorima.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?