Susret Krivokapić - Rajnke: Crna Gora da vrati puno povjerenje partnera

Objavljeno: 06.05.2022. 13:00 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić primio je danas u posjetu ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Tokom susreta apostrofirani su odlični bilateralni odnosi kao i zadovoljstvo što je prvi zvanični sastanak nakon izbora nove Vlade upravo bio sa američkom delegacijom. Šef crnogorske diplomatije istakao je važnost privrženosti SAD podršci državama regiona na putu što skorijeg članstva u EU, iskazavši zadovoljstvo prošlonedjeljnom posjetom pomoćnice državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid i njenog pomoćnika Gabrijela Eskobara.

Krivokapić - Rajnke

On je ocijenio da je u ovom trenutku neophodno vratiti puno povjerenje naših euroatlanstkih partnera i obezbjediti rezultate, prvenstveno u oblasti vladavine prava, koja će omogućiti da Crna Gora u najkraćem roku završi svoje pregovore za članstvo u EU.

Šef diplomatije snažno je osudio rusku agresiju na Ukrajinu i izrazio zadovoljstvo čvrstim jedinstvom saveznika u pomoći toj zemlji da odbrani svoj teritorijalni integritet, nezavisnost i suverenost.

Krivokapić - Rajnke

U tom kontekstu, on je iskazao žaljenje što dinamika usaglašavanja sa odlukama Savjeta EU kojima se uvode sankcije ruskim licima i entitetima nije bila brža, ali i obećao da će prijedlog za usvajanje preostalih paketa sankcija biti prioritet u radu resora vanjskih poslova.

Ministar Krivokapić izrazio je nadu da će se politički dijalog Crne Gore i SAD dodatno intenzivirati kroz uzajamne posjete na visokom nivou.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?