Svakim koncertom bliži Evropi

Objavljeno: 11.07.2022. 09:37 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma

Četvrti Wild Beauty Art festival otvoren je svečanim koncertom Crnogorskog orkestra mladih, pod nazivom “Crna Gora, inspiracija”.

WBA 5

Orkestar je predvodio dirigent Kristijan Špataru, dok je raskošnim glasom uljepšala veče solistkinja sopranistkina Emilija Minić.

U susret Danu državnosti, ovom nesvakidašnjem umjetničkom doživljaju na Crnom jezeru prisustvovao je predsjednik Vlade Dritan Abazović, ministri, predstavnici diplomatskog kora, kao i lokalni zvaničnici.

Prije samog početka koncerta prisutima se obratio generalni i umjetnički direktor Wild Beauty festivala Ratimir Martinović i istakao je da je vrijeme da se promijeni status kulture u državi:

Večerašnjim koncertom i konceptom cijelog festivala šaljemo jasnu poruku - Crna Gora je velika inspiracija za one koji u njoj vide šansu da unaprijede društvo, a ne samo još jednu priliku da se o nju okoriste. U ovom slučaju radi se o potencijalu sjevera, kako u pogledu razvoja turizma kroz ponudu za goste, ljubitelje prirode iz ciljelog svijeta, tako i u pogledu samih građana sjevera i potrebe za programima poput ovih koje ćemo ponuditi tokom mjesec dana.

Snaga kulture je u našem društvu potcijenjena i vrijeme je da to promjenimo.

WBA festival 2

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović u obraćanju brojnoj publici istakao je značaj održavanja ovakvog festivala na sjeveru Crne Gore:

Moramo da iskoristimo ljepote koje nam je dala naša priroda i da svi zajedno, Vlada, lokalna samouprava i turistički poslenici radimo na brendiranju sjevera Crne Gore.

Festival Wild Beauty Art, koji realizuje tim Kotor Art-a koji ove godine nosi simboličan naziv „Crna Gora i Evropa-muzika zajedništva“, i uvjeren sam da ispod gordog Durmitora večeras šaljemo poruku da smo ovim koncertom, a i svakim narednim za korak bliži Evropi. Večeras, zajedno sa vama i ovim fenomenalnim muzičarima Žabljak je Evropa.

Perspektivni dirigent Kristijan Špataru nije krio zadovoljstvo što je nastupio u nesvakidašnjem prirodnom ambijentu, pred dobro raspoloženom publikom:

"Kada je muzika okružena ovako prelijepom prirodom i dočekana toplo od strane publike sa Žabljaka, tada zvuči još mnogo ljepše i energičnije! Bila je velika čast nastupiti sa sjajnom sopranistkinjom Emilijom Minić i Crnogorskim orkestrom mladih, predvođenim virtuozom na violini Igorom Pejovićem. Oni su stvarno inspiracija sjajne muzičke budučnosti ove zemlje.

Prvi put sam u Crnoj Gori i oduševljen sam predivnim ljudima i spektakularnom okolinom.

Zahvaljujem Wild Beaty Art festival na organizaciji ovako značajnog festivala i Igoru Pejoviču na pozivu.

WBA 4

Violinista i direktor Crnogorskog orkestra mladih Igor Pejović zaključio je da je prilagođeni repertoar ambijentu Crnog jezera po reakcijama publike urodio plodom:

- Zadovoljstvo je nastupiti pred ovako brojnom publikom. Birali smo repertoar specifično za durmitorski ambijent, kompozicije kao "In the hall of the mountain king", i mislim da je publika večeras doživjela potpuno novu perspektivu ovog poznatog djela klasične muzike. Crnogorski orkestar mladih uvijek želi da publici pruži nešto novo i mislim da se to dogodilo i na ovom koncertu. Kada su ovakvi koncerti u pitanju mislim da se najbolje recenzije mogu dobiti od same publike.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, Generalni sponzor ONE Crna Gora, dok su partneri Opština Žabljak, TO Žabljak i Nacionalni parkovi Crne Gore.

Wild Beauty Art festival trajaće do 15. avgusta.

Ulaz na sve programe je slobodan.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?