Svečano uručenje ključeva za 96 porodica u okviru Regionalnog stambenog programa

14. mart 2023.
10:30h
Vrela Ribnička
Objavljeno: 13.03.2023. 10:14 Autor: Ministarstvo rada i socjalnog staranja

U okviru Regionalnog stambenog programa uspješno je završena izgradnja 96 stanova na Vrelima Ribničkim u Podgorici.

Regionalni stambeni program (RSP) je višegodišnja zajednička inicijativa partnerskih zemalja (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija) koju podržava međunarodna zajednica i koja za cilj ima zatvaranje poglavlja dugotrajnog raseljavanja u regionu. Razvijen je u partnerstvu između partnerskih zemalja i OEBS-a, UNHCR-a i Evropske komisije.

Cilj Regionalnog stambenog programa je da doprinese rješavanju produžene krize raseljavanja najugroženijih izbjeglica i raseljenih lica sa teritorija bivše Jugoslavije nakon sukoba koji su trajali od 1991. do 1995. godine, uključujući interno raseljena lica u Crnoj Gori od 1999. godine. Program je sastavni dio „Sarajevskog procesa za izbjeglice i raseljena lica“, koji je pokrenut 2005. godine na Regionalnoj ministarskoj konferenciji o povratku izbjeglica. Proces je ponovo pokrenut u martu 2010. godine na konferenciji Beogradu i partnerske zemlje su se ponovo obavezale u skladu sa Beogradskom deklaracijom iz novembra 2011. godine (takozvana „Zajednička deklaracija“) da će dati doprinos u rješavanju dugotrajne situacije raseljenja najugroženijih korisnika – izbjeglica i raseljenih lica – nakon sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu od 1991. do 1995. godine, uključujući i interno raseljena lica u Crnoj Gori od 1999. godine.

Izgradnja 96 stanova na Vrelima Ribničkim u Podgrici započela je 2020. godine, a realizacijom ovog projekta biće zatvoren prvi kolektivni centar, odnosno naselje koje je izgrađeno nakon izbijanja sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.  

Povodom realizacije projekta planirano je svečano uručenje ključeva za 96 porodica koje su  trajno riješile svoje stambeno pitanje.

Na ceremoniji dodjele ključeva prisutnima će se obratiti ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović,  šefica kancelarije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, predstavnici Razvojne banke Savjeta Evrope, te šefovi kancelarija UNHCR-a i OSCE-a, kao i gradonačelnik Glavnog grada Ivan Vuković.

Pozivamo sve zainteresovane medije da isprate događaj povodom uručenja ključeva porodicama na Vrelima Ribničkim u Podgorici, koji će se održati sjutra, u utorak 14. marta 2023. godine sa početkom u 10.30h na platou između novizgrađenih zgrada.

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore obezbijediće video materijal i fotografije.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?