Svjetska banka snažan partner zdravstvenom sistemu Crne Gore

Objavljeno: 17.11.2023. 14:28 Autor: PR Služba Ministarstva zdravlja

Svjetska banka će nastaviti da pruža neophodnu podršku u finansiranju, tehničkoj pomoći i dijeljenju najboljih praksi zdravstvenom sistemu Crne Gore kroz zajednički saradnju sa Ministarstvom zdravlja, čiji je cilj  poboljšanje kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga, jačanje institucionalnih kapaciteta i unapređenje zdravstvenih politika.

To je zajednički zaključak nakon sastanka ministra zdravlja, dr Vojislava Šimuna i šefa kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, Kristofera Šeldona.

Ministar Šimun zahvalio je predstavnicima Svjetske banke na stručnoj i ekspertskoj podršci koja ima kontinuitet kada se govori o sistemu zdravstva i izrazio nadu da će u narednom periodu ona biti učvršćena kroz niz strateških javnih politika implementiranih u sektoru zdravlja i zdravstvene zaštite stanovništva.

Konkretizovao je dalje korake saradnje kroz podršku digitalnim procesima, nabavku medicinske opreme, uspostavljanje adekvatnog sistema nabavke i distribucije ljekova u cilju racionalizacije troškova, priprema protokola, kao i standarda u odlaganju medicinskog i farmaceutskog otpada.

Šef kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, Kristofer Šeldon, čestitao je ministru zdravlja naimenovanje na novu funkciju i izrazio uvjerenje za uspješan nastavak saradnje.

On je upoznao ministra sa  procesom pripreme Partnerskog okvira za saradnju Svjetske banke sa Crnom Gorom za naredni petogodišnji period, koji predstavlja zajednički strateški dokument Svjetske banke i Vlade Crne Gore, a kojim se definišu prioritetne razvojne oblasti na koje će se usmjeriti podrška Svjetske banke tokom ovog perioda.

Reforma zdravstvenog sistema je jedan od prioriteta podrške Svjetske banke i dalje aktivnosti na konkretnim projektima će se razradjivati u zavisnosti od prioriteta Vlade Crne Gore i Ministarstva zdravlja. U tom procesu će se definisati obim podrške sektoru zdravstva.

Galerija

gallery.media[0].alt
1/1 Foto: PR Služba Ministarstva zdravlja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?