Treba učiti i na tuđim greškama

Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku, dr Srđan Pavićević, i ambasador Republike Bugarske u Crnoj Gori, gospodin Stefan Dimitrov, imali su priliku da se sretnu i razmijene mišljenja o brojnim pitanjima koja se tiču iskustava u procesu pristupanja EU, kao i o mogućnostima za saradnju na polju zdravstva, obrazovanja i socijalne politike.

Dr Pavićević je najprije zahvalio na krajnje svrsishodnoj pomoći koju je bugarska vlada preko svoje ambasade u Crnoj Gori obezbijedila bolnici u Nikšiću, Domu zdravlja u Podgorici i Kliničkom centru Crne Gore, naglašavajući da su „bliskost i dobri odnosi između dva naroda naslijeđeni još iz stare Jugoslavije i u kontinuitetu se razvijaju na obostrano zadovoljstvo“.

Ambasador Dimitrov je izrazio uvjerenje da su resori koje pokriva Kabinet potpredsjednika Vlade temelj svakog društva i da će buduća saradnja između dvije zemlje svakako obuhvatiti aktivnosti povezane s osnivanjem Instituta za regionalnu naučno-tehničku saradnju.

Potpredsjednik Pavićević je potvrdio da je Vlada otvorena za svaki oblik saradnje, uz puno poštovanje i transparentnost u razmjeni ideja i dobrih praksi, imajući u vidu bugarska dostignuća i iskustva u oblasti obrazovanja i medicine.

Govoreći o putu ka Evropskoj uniji, koji je Bugarska uspješno okončala uz brojne izazove, pogotovo one koje se tiču borbe protiv kriminala i korupcije, ambasador Dimitrov je rekao:

Osim preuzimanja dobrih praksi, treba učiti i na našim greškama kako ih ne biste ponovili. Sa ulaskom u EU Bugarska je izgubila oko dva miliona stanovnika, pretežno mladih. O tome treba voditi računa i prije ulaska u EU, treba stvarati uslove i podizati životni standard koji će zadržati mlade ljude i motivisati ih da doprinesu daljem razvoju svoje zemlje.

Potpredsjednik Pavićević je zahvalio na iskrenim i dobronamjernim savjetima, uz obećanje da će se nastaviti saradnja dviju zemalja na polju nauke i obrazovanja, koja će se ogledati u razmjeni studenata i nastavnika, kao i u najavljenom potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva obrazovanja, nauke i inovacija Crne Gore i Ministarstva inovacija i rasta Bugarske. Očekuje se nastavak saradnje i na polju inovacija, digitalizacije, startapova, razvoja visokih tehnologija i istraživanja.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?