Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Budvi održan šesnaesti sastanak ministara poljoprivrede Jugoistočne Evrope

Objavljeno: 15.11.2022. 14:27 Autor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi domaćini su  šesnaestog godišnjeg radnog sastanka ministara poljoprivrede Jugoistočne Evrope.

U Budvi održan šesnaesti sastanak ministara poljoprivrede Jugoistočne Evrope

Šesnaesti godišnji radni sastanak Ministara poljoprivrede Jugoistočne Evrope održao se 15. novembra 2022. godine u Budvi, Crna Gora. Ministri poljoprivrede Jugoistočne Evrope i šefovi delegacija okupili su se u Budvi i razgovarali o budućim planovima razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja u regionu Jugoistočne Evrope i razmotrili proces regionalne saradnje u datim sektorima. Sastanak je bio usmjeren na značaj procesa i dosadašnjih dostignuća u integraciji zemalja/teritorija Zapadnog Balkana u Europsku Uniju (EU) u pogledu perspektive za razvoj poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Na svečanom otvaranju sastanka obratio se predsjednk Vlade dr Dritan Abazović i tom prilikom izrazio  zadovoljstvo na ukazanoj časti da prisustvuje samom sastanku, te čestitao ministru Jokoviću na odličnoj organizaciji. 

Zahvalio bih se i drugim ministrima koji su prisutni, ovo je važan sastanak za Crnu Goru, i odlična prilika da razmjenimo mišljenja.Ovo su veoma teška vremena, gdje pored pandemije Kovid 19  imamo i postojeću krizu izazvanu agresijom Rusije na Ukrajine, tim prije, ovakvi sastanci su jako korisni i značajani, kazao je on.

On je tom priliko naglasio da se tokom pandemije Covid 19, poljioprivreda neočekivano razvila, jer se, kako je naveo, narod u Crnoj Gori ponovo vratio seoskoj i poljoprivrednoj proizvodnji. 

Juče je usvojen budžet, i drago mi je što se budžet za poljoprivredu povećava, kao i subvencije za ljude koji žele da se bave poljoprivredom. Moram istaći da će sektor poljoprivrede i energetike zavrijediti mnogo veću pažnju u narednom periodu, nego što je to bio slučaj ranije, poručio je on.

Predstavljajući rezultate koji je Crna Gora postigla u oblasti poljoprivrede, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, izjavio je  da se država Crna Gora fokusirala na dvije privredne grane; poljoprivredu i turizam.

U Budvi održan šesnaesti sastanak ministara poljoprivrede Jugoistočne Evrope

Crna Gora bi jako osnažila poljoprivredu kad bi proizveli sve ono što bi potrošili naši dragi turisti koji dođu u Crnu Goru, i kada bi im ponudili proizvode koji se proizvode u Crnoj Gori. Mi svake godine povećavamo nacionalni budžet kako bi se poljoprivredna proizvodnja kretala željenim putem, naglasio je ministar.

On je kao ključni problem kada je poljoprivredna proizvodnja posrijedi istakao problem migracije seoskog stanovništva u gradove.

S tim u vezi, poljoprivrednom  se na selima bave većinski starije stanovništvo i veoma  mali broj mladih. Mi, sa svim mogućim mjerama koje postoje a koje crpimo iz nacionalnog budžeta, činimo sve što je u ovom trenutnku moguće da poljoprivrednu proizvodnju i ruralni razvoj  u Crnoj Gori podignemo na veći nivo, kako bi Crna Gora smanjila svoju ogromnu zavisnost od uvoza hrane, kazao je Joković.

Zaista vjerujem da su ovakve prilike od velikog značaja za zemlje Zapadnog Balkana, u smislu pripreme za njihov puno članstvo u Evropskoj Uniji, kazao je Njemački ministar poljoprivrede Cem Özdemir.

Volio bih da se i u drugim oblastima poput oblasti poljoprivrede načine značajni iskoraci kao što je to slučaj u ovoj prilici. Mi u potpunosti zahvaljujemo svim ministrima poljoprivrede zemalja Zapadnog Balkana na svim koracima koje su učinili ka svom napretku, koji treba da rezultira punim članstvom u Evropskoj uniji, što i mi kao Republika Njemačka podržavamo, kazao je on.

Ministri su elaborirali postignute rezultate u implementaciji IPARD programa u zemljama Zapadnog Balkana i značaj IPARD III programa koji predstavlja sredstvo za implementaciju Zelene agende za Zapadni Balkan, kao značaj slobodne trgovine i obaveza i mjera za obezbeđivanje slobodnog kretanje poljoprivrednih dobara, inputa i zaliha u svijetlu trenutnih geopolitičkih dešavanja.

Na ministarskom sastanku, koji je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  Crne Gore i SWG-a (Stalna Radna grupa za ruralni razvoj), potpisan je Memorandum o razumijevanju za uspostavljanje partnerstva Zapadnog Balkana o očuvanju zemljišta koji će  biti jedan od važnih koraka ka uspostavljanju zajedničke politike u rješavanju   izazova koji nam slijede.

Tokom ovog skupa održano je više bilaterlanih sastanka sa ciljem rješavanja pitanja koja su u nadležnosti ministarstava poljoprivrede zemalja učesnica.

U Budvi održan šesnaesti sastanak ministara poljoprivrede Jugoistočne Evrope

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore preuzima predsjedavanje SWG Skupštinom i težiće da unaprijedi regionalnu saradnju i integracije u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja čitavog regiona Zapadnog Balkana.

U Budvi održan šesnaesti sastanak ministara poljoprivrede Jugoistočne Evrope

Flickr: https://flic.kr/s/aHBqjAfkhR

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?