Uloga OEBS-a i multilateralizma značajnija nego ikada

Objavljeno: 13.05.2022. 11:00 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova

Prilikom susreta ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića sa potpredsjednikom Parlamentarne skupštine OEBS-a i specijalnim predstavnikom za Jugoistočnu Evropu Azajem Gulijevim, sagovornik je zahvalio XII Predsjedniku Parlamentarne skupštine OEBS-a na izuzetnom tragu koji je ostavio u Organizaciji.

Ponovo je zajednički apostrofirana važna uloga OEBS-a za prostor 57 država, od Vladivostoka do Vankuvera, posebno u ovom trenutku u kom, nažalost svjedočimo najozbiljnijoj prijetnji evropskoj bezbjednosti od Drugog svjetskog rata.

Krivokapić - Gulijev

Krivokapić je istakao da naša zemlja, kao odgovorna članica međunarodne zajednice, insistira na potrebi traženja diplomatskog rješenja krize i smatra neprihvatljivim bilo koji vid agresije.  Upravo u smislu uspostavljanja prijeko potrebnog dijaloga, apostrofirao je ulogu OEBS-a, kao i Parlamentarne skupštine ove najinkluzivnije bezbjednosne Organizacije. Zbog toga, rekao je, opredijeljenost Crne Gore prema njenim obavezama, principima i vrijednostima ostaje čvrsta i konstantna.

Šef crnogorske diplomatije podsjetio na važnost parlamentarne diplomatije OEBS-a kojom su u prošlosti postignuti impresivni rezultati i izrazio svoju spremnost da iskustvom bivšeg predsjednika najveće Parlamentarne skupštine na svijetu pomogne ponovnom uspostavljanju Bečkog procesa, posredovanja između Ukrajine i Ruske Federacije koji je uspostavljen za vrijeme njegovog presjedavanja.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?