Visokim stepenom političkog dijaloga dodatno učvršćeni prijateljski odnosi Crne Gore i UK

Objavljeno: 11.05.2022. 15:04 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić primio je u posjetu specijalnog izaslanika Vlade Ujedinjenog Kraljevstva za trgovinu, Martina Vikersa koji boravi u službenoj posjeti našoj zemlji i ambasadorku te zemlje u Crnoj Gori, Karen Luiz Medoks.

Šef crnogorske diplomatije istakao opredjeljenje naše zemlje da savezničke i prijateljske odnose, te visok stepen političkog dijaloga sa jednim od najvažnijih aktera na međunarodnoj političkoj sceni dodatno unaprijedi u narednom periodu.

Istakavši važnost angažmana specijalnog izaslanika britanskog premijera za Zapadni Balkan Sir Stjuarta Piča, ministar Krivokapić naglasio je značaj snažne i jasne posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva našem regionu, posebno u kontekstu narušene bezbjednosti na evropskom kontinentu usljed rata u Ukrajini.

Povodom iskazane namjere da se između dvije države sklopi Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji, ministar je naglasio da je Crna Gora otvorena za britanske investitore jer sa njima dolaze i investicije koje donose pravni i poslovni kodeks zapada u našu državu.

Na liniji saradnje u okviru NATO-a, on je potvrdio da Crna Gora ostaje posvećena jačanju savezništva sa Ujedinjenim Kraljevstvom, te da je promovisanje euroatlantske perspektive Zapadnog Balkana i politike otvorenih vrata vanjsko-politički prioritet naše zemlje. Naglasio je da je zajedničko angažovanje Alijanse i EU na Zapadnom Balkanu ključno za održavanje regiona na evropskom i euroatlantskom kursu, kao i za njegovu dugoročnu stabilnost.

Šef crnogorske diplomatije izrazio je zahvalnost zbog opredijeljenosti Ujedinjenog Kraljevstva da, uprkos izlasku iz EU, nastavi sa pružanjem ekspertske podrške u oblastima važnim za proces integracije Crne Gore, što predstavlja strateški cilj naše zemlje.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?