Završna konferencija EU projekta Unapređenje dostupnosti finansijskih sredstava privatnom sektoru u cilju jačanja konkuretnosti i inovativnosti

Objavljeno: 14.12.2021. 14:06 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Danas je održana online konferencija povodom završetka projekta Unapređenje dostupnosti finansijskih sredstava privatnom sektoru u cilju jačanja konkuretnosti i inovativnosti.

Ugovor o uslugama ukupne vrijednosti 0,6 miliona eura, kofinansiran od strane Evropske unije, implementira se od aprila 2020. godine. Projekat sprovodi PriceWaterhouseCoopers u saradnji sa Institutom za preduzetništvo i ekonomski razvoj, a glavni korisnici projekta su Ministarstvo ekonomskog razvoja, Investiciono-razvojni fond Crne Gore i mikro, mala i srednja preduzeća.

CIlj projekta je uspostavljanje optimalnih uslova za unapređenje pristupa finansijama za MMSP, kroz razvijanje ex-ante procjene postojećih finansijskih instrumenata i preporuka za uvođenje novih optimalnih finansijskih instrumenata.

Projekat je povezan sa napretkom u Poglavlju 22: Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata i u skladu sa Agendom za koheziju i pripremu za povlačenje sredstava iz strukturnih fondova u kojoj se navodi da bi Crna Gora trebalo da ima strateški odgovor i plan razvoja tržišta kapitala za MMSP, definisana je Investiciona strategija, što je ujedno i ključna aktivnost projekta.

Ispred Ministarstva ekonomskog razvoja konferenciju je otvorila Ivana Janković Mijanović, rukovoditeljka Odjeljenja za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova.

Janković Mijanović se osvrnula na značaj ostvarenih rezultata projekta u kontekstu pregovaračkog poglavlja 22 i pripremnih aktivnosti za korišćenje strukturnih fondova, kohezionih fondova i drugih instrumenata podrške EU koji će biti na raspolaganju Crnoj Gori kada ostvari punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

“Imajući u vidu značaj mikro, malih i srednjih preduzeća za cjelokupnu ekonomsku aktivnost Crne Gore, fokus projekta je bio na sveobuhvatnoj analizi postojećih finansijskih instrumenata koja će poslužiti kao dobra osnova za kvalitetno planiranje i kreiranje novih mjera finansijske podrške i prevazilaženje glavnih izazova u vezi sa pristupom finansijama“, istakla je Janković Mijanović.

U okviru projekta realizovana je analiza strateškog okvira i ponude finansijskih instrumenata, kao i analiza potražnje finansijskih instrumenata na osnovu istraživanja u kojem je učestvovalo više od 450 mikro, malih i srednjih preduzeća.

Značajnu komponentu projekta predstavlj Program investicione spremnosti, odnosno program izgradnje kapaciteta za stratapove i inovativna MMSP za privlačenje investicija i širenje poslovanja.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?