Zelenski pozvao premijera Abazovića da posjeti Kijev

Objavljeno: 09.06.2022. 12:57 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović razgovarao je danas telefonskim putem sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Predsjednik Vlade Abazović u razgovoru sa predsjednikom Ukrajine istakao je da je Crna Gora osudila agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i da od samog početka pruža otvorenu podršku nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, naglašavajući da se danas evropske vrijednosti slobode i prava na sopstveni izbor brane izvan granica Evropske unije i da Crna Gora stoprocentno podržava odnos EU prema ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Nadamo se da će Ukrajina dobiti status kandidata za ulazak u EU, a Crna Gora kao lider u pregovaračkom procesu spremna je da pruži neophodnu ekspertsku i političku pomoć, naznačio je predsjednik Vlade Abazović.

Abazović je Zelenskog upoznao sa brojem ukrajinskih izbjeglica koji je Crna Gora primila i naveo da se radi o skoro 2% populacije.

Predsjednik Abazović je tokom razgovora sa Zelenskim prenio ličnu spremnost da posjeti Kijev i na taj način pruži podršku ukrajinskom narodu, uz konstataciju da će liderima sa Zapadnog Balkana predložiti da zajednički posjete glavni grad Ukrajine i pruže podršku.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio se predsjedniku Abazoviću na dosadašnjoj podršci koju Crna Gora pruža Ukrajini, njenom principijelnom stavu prema EU i odnosu u Ujedinjenim nacijama. Upoznajući premijera Abazovića sa trenutnom situacijom u Ukrajini i izrazio spremnost za produbljenje saradnje i intenziviranje ličnih odnosa sa predsjednikom Abazovićem. U tom smislu, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski uputio je poziv predsjedniku Vlade Crne Gore Abazoviću da u što skorijem periodu posjeti glavni grad Kijev.

Zelenski pozvao premijera Abazovića da posjeti Kijev (09.06.2022.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?