8. sjednica Vlade Crne Gore - 28.01.2021. godine

Objavljeno: 28.01.2021. 16:45 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Ovaj članak sadrži listu dokumenata

Vlade Crne Gore je, na osmoj sjednici održanoj 28. januara 2021. godine kojom je predsjedavao premijer prof. dr Zdravko Krivokapić, donijela Mjere podrške privredi i građanima za I kvartal 2021. godine. U diskusiji je naglašeno da je izazove sa kojima se suočavao tim Vlade po dolasku na vlast pandemija virusa COVID-19, podigla na još viši nivo. Nakon predanog rada na osmišljavanju novih oblika pomoći najugroženijim fizičkim i pravnim licima, Vlada izlazi sa novim predlogom mjera, unaprijeđenim i bolje postavljenim u odnosu na prethodne pakete. Mjere su usmjerene na podršku održavanja nivoa zaposlenosti, pospješivanje likvidnosti, povećanje broja turista, stabilnosti poljoprivrede kao i podršku ranjivim kategorijama stanovništva. Procjena ukupnog direktnog i indirektnog fiskalnog uticaja realizacije mjera je oko 163 miliona eura, čime je Vlada još jednom pokazala da, uprkos naslijeđenom stanju, ima kontrolu nad javnim finansijama.

Imajući u vidu pad ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori, odnosno negativna makroekonomska kretanja, koja zadržavaju isti trend i pored realizacije prethodna tri paketa mjera podrške privredi, nametnula se potreba za nastavkom podrške, ali u izmijenjenom i efikasnijem obliku. Stoga, opredjeljenje Vlade je da pomogne održivost privrednog sektora, posebno najugroženijih djelatnosti, i u prvom kvartalu 2021. godine. Cilj novih mjera podrške jeste intenzivnija podrška privredi, kako bi se sačuvala njena baza, kao preduslov za dalje mjere oporavka i rasta ekonomske aktivnosti. Pet glavnih ciljeva mjera podrške su sljedeći:

  • podrška ranjivim kategorijama stanovništva; 
  • podrška održavanju nivoa zaposlenosti i novom zapošljavanju;
  • pospješivanje likvidnosti privrednih subjekata;
  • stvaranje uslova za povećanje broja turista;
  • stabilnost tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Mjere su koncipirane tako da prate postavljene ciljeve, a efekti njihove realizacije, u skladu sa kvalitetno definisanim uslovima i načinom implementacije, uz optimističan scenario po pitanju pandemije, trebalo bi da doprinesu jedinstvenom i glavnom cilju djelovanja Vlade u uslovima pandemije – očuvanju okvira za ponovni rast ekonomske aktivnosti i jačanje otpornosti društva i privrede, konstatovano je na sjednici.

U skladu sa obavezom koju je Vlada preuzela prema svojim građanima, obećavši stvaranje uslova za prve slobodne izbore, donijeta je Odluka o obrazovanju Savjeta za kontrolu biračkog spiska, čime su stvoreni formalni preduslovi kako bi se krenulo u proces unapređenja biračkog spiska, a sve u cilju vraćanja povjerenja u izborni proces. Zadatak Savjeta je da vrši analizu postojećeg normativnog okvira u vezi sa biračkim spiskom i sa njim povezanih aktivnosti i inicira izmjene i dopune zakona i podzakonskih akata, kao ida vrši analizu ključnih preporuka Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i predlaže moguće načine realizacije tih preporuka. Savjet će sagledavati postojeća informaciona rješenja koja su u službi izbornog procesa, uz analizu i identifikovanje problema i sačinjavati preporuke za prevazilaženje nedostataka postojećih informacionih sistema, odnosno predlagati uvođenje novih informacionih rješenja koja bi unaprijedila i obezbijedila tačnost biračkog spiska. Takođe, Savjet će predlagati Vladi formiranje radnih tijela koja će se na operativnom nivou baviti pitanjima kontrole i unapređenja biračkog spiska, određivati dinamiku rada tih radnih tijela i razmatrati izvještaje o njihovim sprovedenim aktivnostima, a pored ostalog, može angažovati, po pozivu, i istaknute naučne radnike, međunarodne eksperte i druge predstavnike nevladinih organizacija iz oblasti koje su u vezi sa djelokrugom rada Savjeta.

Vlada je donijela Odluku o izmjenama Odluke o mreži zdravstvenih ustanova. Razlozi za izmjene su prestanak potrebe za pružanjem zdravstvenih usluga na primarnom nivou zdravstvene zaštite za djelatnost mikrobiološke dijagnostike ispitivanja prisustva novog koronavirusa (SARS-CoV-2) real-time PCR tehnikom od strane Poliklinike „MojLab“ Podgorica. Kako je objašnjeno, zdravstvene ustanove primarnog nivoa zdravstvene zaštite - domovi zdravlja i Institut za javno zdravlje Crne Gore trenutno raspolažu dovoljnim kapacitetima za vršenja ove mikrobiološke analize, imajući u vidu da su otvorene nove laboratorije u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač država, a sprovode se i brzi antigen testovi na novi koronavirus. Donošenjem ove odluke, ostvariće se odgovarajuća racionalizacija trošenja finansijskih sredstava opredijeljenih za obavezno zdravstveno osiguranje.

Usvojena je Informacija o potrebi obezbjeđivanja sredstava za nabavku dijagnostikuma i medicinskog potrošnog materijala za ispitivanje na prisustvo SARS - CoV-2 (COVID-19). U Informaciji se navodi da je Odjeljenje molekularne dijagnostike Centra za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje izvršilo procjenu da će u naredna tri mjeseca biti potrebna finansijska podrška u iznosu od 2.177.863,17 eura za nabavku navedenih sredstava, prema priloženoj specifikaciji. S tim u vezi, Fond za zdravstveno osiguranje zadužen je da obezbijedi neophodna sredstva za nabavku dijagnostikuma i medicinskog potrošnog materijala za ispitivanje na prisustvo SARS - CoV-2 (COVID-19) za naredna tri mjeseca.

Vlada je usvojila Informaciju o rezultatima predsjedavanja Crne Gore Centralnoevropskom inicijativom (CEI) u periodu 1. januar – 31. decembar 2020. godine. U Informaciji se ističe da je predsjedavanje naše države Centralno-evropskom inicijativom, uprkos izazovnoj godini, ocijenjeno uspješnim. Odgovornim i predanim pristupom, Crna Gora je uspjela da obezbijedi kontinuitet u radu Inicijative i putem organizacije sastanaka na najvišem nivou, zbližila 17 zemalja članica, dodatno ojačavajući dijalog i saradnju. Podrškom projektnim aktivnostima i novim okvirima saradnje, posebno u oblasti zdravlja, naša država je aktivno doprinijela definisanju zajedničkog odgovora na uticaj pandemije u regionu. Prepoznavši potrebu za promocijom snažnije uloge žena u regionu, Crna Gora je inicirala temu rodne ravnopravnosti kao jedan od novih strateških ciljeva CEI.

Posebno se naglašava da će Crna Gora, zbog nemogućnosti da Program predsjedavanja za 2020. godinu realizuje u potpunosti, a vodeći se postignutim rezultatima, nastaviti da predsjedava CEI i tokom 2021. godine. Time će postati prva država, od osnivanja Inicijative, koja će ovu odgovornu ulogu vršiti dvije godine zaredom. Realizacija ovog izazovnog zadatka potvrđuje snažan spoljnopolitički angažman, doprinosi međunarodnoj promociji zemlje, kao i usavršavanju njenih administrativnih i ljudskih kapaciteta.

Usvojena je Informacija o članstvu u revizorskim odborima u javnim preduzećima i privrednim društvima u većinskom vlasništvu države. Analizom prikupljenih podataka konstatovano je da trošak za naknade za članove revizorskih odbora iz sektora saobraćaja, energetike i rudarstva na mjesečnom nivou iznosi nešto preko 12.000 eura, uz nedoslednost i primjenu različite politike u naknadama. Takođe, konstatovano je da nije normirana mogućnost razrješenja ovih odbora ili članova odbora, što stvara određenu pravnu nesigurnost i moguću opstrukciju prilikom razrješenja članova odbora, kao i da odabir njihov nije baziran na stučnosti i znanju. U tom kontekstu, zadužena su javna preduzeća i privredna društva u većinskom vlasništvu države da, u roku od mjesec dana, razriješe članove revizorskih odbora i imenuju revizorske odbore u novom sastavu, uz prethodnu saglasnost Ministarstva finansija, uz obavezu da jedan od članova revizorskog odbora bude predstavnik vlasnika, odnosno države, koga predloži resorno ministarstvo, uz obavezno znanje iz oblasti računovodstva i revizije. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je Zaduženo da preispita politiku ovih naknada, kao i da razmotri izmjene Zakona o reviziji u dijelu odredbi koje se odnose na revizorski odbor, imenovanja i razrješenja članova revizorskog odbora.

Vlada je donijela odluke o sazivanju vanrednih skupština akcionara Montecarga AD Podgorica, Željezničke infrastrukture Crne Gore AD Podgorica, Održavanja željezničkih voznih sredstava AD Podgorica, Željezničkog prevoza Crne Gore AD Podgorica. Naglašeno je da se vanredne skupštine akcionara sazivaju radi razrješenja sadašnjih i imenovanja novih članova članova odbora direktora ovih privrednih društava, zbog lošeg upravljanja društvima i negativnih finansijskih rezultata u dužem vremenskom periodu.

Usvojen je Prijedlog za dopunu Zaključka Vlade Crne Gore broj 07-343/2, od 26. januara 2021. godine kojim se stvaraju pravno-administrativni preduslovi za realizaciju obaveze po osnovu državnih garancija prema Exim banci. Dopunom se zadužuje Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da donese Rješenje o izmjeni rješenja o privremenom finansiranju za januar mjesec 2021. godine na način da se za iznos dospjele obaveze, u iznosu od 4.638.758,33 američkih dolara po osnovu državnih garancija izdatih za kreditne aranžmane između Crnogorske plovidbe AD i Exim Kina banke i Barske plovidbe AD i Exim Kina banke, u eurskoj protivvrijednosti, umanji iznos tekuće budžetske rezerve, a za isti iznos planira poziciju otplata garancija u inostranstvu.

Vlada je razmotrila Predlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore koji su predložili poslanici Ervin Ibrahimović, Amer Smailović i Kenana Strujić Harbić i zaključila da Predlog nije prihvatljiv.

U okviru kadrovskih pitanja, Vlada je donijela Rješenje o imenovanju Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, u sastavu: dr Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, predsjednik; mr Milojko Spajić, ministar finansija i socijalnog staranja, član; Vanja Ćalović Marković, predstavnica NVO, zamjenica predsjednika i Stevo Muk, predstavnik NVO. Za sekretarku Nacionalnog imenuje se Ana Rašović, savjetnica potpredsjednika Vlade Crne Gore za unutrašnju organizaciju i kadrovsku politiku.

Donijeto je Rješenje o imenovanju Ane Surjan za zamjenicu šefa Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore.

Za državnu sekretarku u Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija imenovana je Marina Banović

Mladen Bojanić, ministar kapitalnih investicija, određen je za punomoćnika – predstavnika državnog kapitala na XXII vanrednoj Skupštini akcionara „Elektroprivreda Crne Gore“ AD Nikšić, zakazanoj za 25. februar 2021. godine, sa svim pravima koja proizilaze po osnovu učešća državnog kapitala u ukupnom kapitalu ovog društva.

Za v. d. direktora Uprave za ugljovodonike određen je Marko Adžić, do imenovanja direktora ove uprave u skladu sa zakonom, a najduže do šest mjeseci.

Vlada je donijela Odluku o dopunama Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, koja je inovirana u skladu sa sugestijama sa prethodne sjednice. Dopunama se proširuje krug obavezno štićenih ličnosti tako što se kao obavezno štićena ličnost određuje i potpredsjednik Vlade Crne Gore. Pored toga, imajući u vidu da bezbjednosna procjena stepena ugroženosti koju propisuje važeća odluka zavisi od Agencije za nacionalnu bezbjednosti i za koju je praksa ukazala da traje izuzetno dugo, ali i o podacima kojima raspolaže Uprava policije, predviđen je izuzetak da Vlada može, na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova, da odredi da se obezbijede i druge ličnosti, objekti i prostori na osnovu podataka i saznanja iz nadležnosti Policije, privremeno, do dobijanja bezbjednosne procjene stepena ugroženosti. Na ovaj način aspekt bezbjednosti i sigurnosti ličnosti za koje postoji pretpostavka da su ugroženi neće biti dovedeni u pitanje ako je navedena bojazan osnovana, što će u krajnjem pokazati bezbjednosna procjena stepena ugroženosti.

Osma sjednica Vlade Crne Gore (28.01.2021.)


8. sjednica Vlade Crne Gore

I MATERIJALI KOJI SU VLADI DOSTAVLJENI RADI RASPRAVE
1.Predlog mjera podrške privredi i građanima za I kvartal 2021. godine Materijal Zaključci
2.Predlog odluke o obrazovanju Savjeta za kontrolu biračkog spiska Materijal Zaključci
3.Predlog odluke o izmjenama Odluke o mreži zdravstvenih ustanova Materijal Zaključci
4.Informacija o potrebi obezbjeđivanja sredstava za nabavku dijagnostikuma i medicinskog potrošnog materijala za ispitivanje na prisustvo SARS – CoV-2 (COVID-19) Materijal Zaključci
5.Informacija o rezultatima predsjedavanja Crne Gore Centralno - evropskom inicijativom (CEI) u periodu 1. januar - 31. decembar 2020. godine Materijal Zaključci
6.Informacija o članstvu u revizorskim odborima u javnim preduzećima i privrednim društvima u većinskom vlasništvu države Materijal Zaključci
7.Predlog odluke o sazivanju vanredene Skupštine akcionara Montecarga AD Podgorica Materijal Zaključci
8.Predlog odluke o sazivanju vanredne Skupštine akcionara Željezničke infrastrukture Crne Gore AD Podgorica Materijal Zaključci
9.Predlog odluke o sazivanju vanredne Skupštine akcionara Održavanja željezničkih voznih sredstava AD Podgorica Materijal Zaključci
10.Predlog odluke o sazivanju vanredne Skupštine akcionara Željezničkog prevoza Crne Gore AD Podgorica Materijal Zaključci
11.Predlog za dopunu Zaključka Vlade Crne Gore, broj: 07-343/2, od 26. januara 2021. godine Materijal Zaključci
12.Informacija o načinu raspodjele kancelarija za potrebe smještaja ministarstava u prostorijama zgrade koja se nalazi na Rimskom trgu Materijal Zaključci
13.Predlog mišljenja na Predlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore (predlagači poslanici: Ervin Ibrahimović, Amer Smailović i Kenana Strujić Harbić) Materijal Zaključci
14.Kadrovska pitanja Zaključci
14.1Predlog za imenovanje zamjenice šefa Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore Materijal
14.2Predlog za imenovanje državne sekretarke u Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija Materijal
14.3Predlog za određivanje punomoćnika – predstavnika državnog kapitala na XXII vanrednoj Skupštini akcionara „Elektroprivreda Crne Gore“ AD Nikšić Materijal
14.4Predlog za prestanak mandata direktora Uprave za ugljovodonike Materijal
14.5Predlog za određivanje v. d. direktora Uprave za ugljovodonike Materijal
14.6Predlog za razrješenje članova Etičkog komiteta Materijal
14.7Predlog za imenovanje Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou
II MATERIJALI KOJI SE VLADI DOSTAVLJAJU S PREDLOGOM DA SE O NJIMA NE RASPRAVLJA
15.Informacija o ponudi za pravo preče kupovine nepokretnosti koje se nalaze u granicama Nacionalnog parka „Lovćen“ (bez rasprave) Materijal Zaključci
16.Predlog za smještaj Ministarstva finansija i socijalnog staranja - Direktorata za politiku javnih nabavki u poslovne prostore u svojini Crne Gore, u zgradi bivše Uprave za nekretnine na Tuško Materijal Zaključci
III MATERIJALI KOJI SE VLADI DOSTAVLJAJU RADI DAVANJA MIŠLJENJA ILI SAGLASNOSTI
17.Predlog mišljenja na Predlog za ocjenu ustavnosti odredaba člana 17 st. 1 i 2 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju („Službeni list RCG“, br. 54/03, 39/04, 79/04 i 47/07 i „Službeni li Materijal Zaključci
18.Predlog mišljenja na Inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu saglasnosti sa Ustavom odredbe člana 13 stav 5 Zakona o kreditnim institucijama („Službeni list CG“, broj 72/19), koju je pod Materijal Zaključci
19.Pitanja i predlozi
19.1Predlog odluke o dopunama Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije Materijal Zaključci
NAPOMENA:Odlučivanje o tački 14.7 odloženo je za neku od narednih sjednica (10. sjednica Vlade Crne Gore).
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?