Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Usvojen paket mjera za podršku privredi i građanima u vrijednosti od 163 miliona eura

Objavljeno: 29.01.2021. 20:07 Autor: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Danas je u Press centru Vlade održana konferencija za medije, na kojoj je predstavljen paket mjera podrške privredi i građanima, za I kvartal 2021. godine. Na konferenciji su govorili: ministar finansija i socijalnog staranja, mr Milojko Spajić; ministar ekonomskog razvoja, mr Jakov Milatović; ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, mr Aleksandar Stijović; savjetnica predsjednika Vlade za ekonomska pitanja, mr Gordana Radović; državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Janko Odović i državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, dr Milena Lipovina Božović.

Izazove sa kojima se suočavao tim Vlade po dolasku na vlast, pandemija virusa COVID-19, podigla je na još viši nivo. Zemlju zatečenu u katastrofalnim uslovima, širenje virusa je samo još više oslabilo, a zadalo ozbiljan zadatak onima koji je vode kako ne bi prešla ivice bankrota u koji je zamalo odvela prethodna vlast.

Nakon predanog rada na osmišljavanju novih oblika pomoći najugroženijim fizičkim i pravnim licima, Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila novi paket mjera podrške privredi i građanima za I kvartal 2021. godine. Mjere su usmjerene na podršku održavanju nivoa zaposlenosti, pospješivanju likvidnosti, povećanju broja turista, stabilnosti poljoprivrede, kao i podršci ranjivim kategorijama stanovništva. Procjena ukupnog direktnog i indirektnog fiskalnog uticaja realizacije mjera je oko 163 miliona EUR, čime je Vlada Crne Gore još jednom pokazala da, uprkos naslijeđenom stanju, ima kontrolu nad javnim finansijama.

Donošenje novog paketa mjera je prije svega rezultat potrebe da se kroz dodatna sredstva pomogne privreda, koja je tokom prethodnih devet mjeseci finansijski iscrpljena usljed značajnog pada ekonomske aktivnosti, čemu je u značajnoj mjeri doprinijelo zatvaranje granica u toku ljetnje turističke sezone 2020. godine. Dodatno, mjere predstavljaju i logičan slijed opštih preporuka međunarodnih finansijskih organizacija, koje su nakon mjera za kontrolu epidemije, sadržavale preporuke za aktivnosti koje treba da preduzmu monetarne vlasti, vlade i regulatori finansijskog tržišta.

Nastojanja Vlade Crne Gore su da snažnije podrži targetirane grupe i sektore, kako bi se privredni potencijal sačuvao u što većoj mjeri i obezbijedio okvir za uspješne mjere oporavka u narednom periodu. Takođe, obezbijeđena su finansijska sredstva za značajno povećanje intenziteta podrške u odnosu na prethodni period.

U cilju što kvalitetnije pripreme novog seta mjera, detaljno su analizirane mjere definisane prethodnim paketima podrške, ali s posebnom pažnjom su uzeti u razmatranje i zahtjevi od privrede i građana. Razmatrani su efekti mjera i način njihove implementacije, kako bi se identifikovale one mjere sa čijom realizacijom bi se moglo nastaviti u narednom peirodu

Opredjeljenje Vlade je da novi paket mjera sadrži samo mjere koje su usmjerene na rješavanje aktuelne socio-ekonomske situacije izazvane virusom COVID-19, tako da ovaj paket mjera neće sadržati redovne aktivnosti, razvojne projekte i mjere koje primarno nijesu kreirane za ovu svrhu.

U prilogu: Mjere podrške privredi i građanima za I kvartal 2021.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

FOTO I VIDEO: https://flic.kr/s/aHsmTYAuH6

YOUTUBE: https://youtu.be/xBf4X8XEzzA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?