Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Усвојен пакет мјера за подршку привреди и грађанима у вриједности од 163 милиона еура

Данас је у Пресс центру Владе одржана конференција за медије, на којој је представљен пакет мјера подршке привреди и грађанима, за И квартал 2021. године. На конференцији су говорили: министар финансија и социјалног старања, мр Милојко Спајић; министар економског развоја, мр Јаков Милатовић; министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, мр Александар Стијовић; савјетница предсједника Владе за економска питања, мр Гордана Радовић; државни секретар у Министарству финансија и социјалног старања, Јанко Одовић и државна секретарка у Министарству економског развоја, др Милена Липовина Божовић.

Изазове са којима се суочавао тим Владе по доласку на власт, пандемија вируса ЦОВИД-19, подигла је на још виши ниво. Земљу затечену у катастрофалним условима, ширење вируса је само још више ослабило, а задало озбиљан задатак онима који је воде како не би прешла ивице банкрота у који је замало одвела претходна власт.

Након преданог рада на осмишљавању нових облика помоћи најугроженијим физичким и правним лицима, Влада је на јучерашњој сједници усвојила нови пакет мјера подршке привреди и грађанима за И квартал 2021. године. Мјере су усмјерене на подршку одржавању нивоа запослености, поспјешивању ликвидности, повећању броја туриста, стабилности пољопривреде, као и подршци рањивим категоријама становништва. Процјена укупног директног и индиректног фискалног утицаја реализације мјера је око 163 милиона ЕУР, чиме је Влада Црне Горе још једном показала да, упркос наслијеђеном стању, има контролу над јавним финансијама.

Доношење новог пакета мјера је прије свега резултат потребе да се кроз додатна средства помогне привреда, која је током претходних девет мјесеци финансијски исцрпљена усљед значајног пада економске активности, чему је у значајној мјери допринијело затварање граница у току љетње туристичке сезоне 2020. године. Додатно, мјере представљају и логичан слијед општих препорука међународних финансијских организација, које су након мјера за контролу епидемије, садржавале препоруке за активности које треба да предузму монетарне власти, владе и регулатори финансијског тржишта.

Настојања Владе Црне Горе су да снажније подржи таргетиране групе и секторе, како би се привредни потенцијал сачувао у што већој мјери и обезбиједио оквир за успјешне мјере опоравка у наредном периоду. Такође, обезбијеђена су финансијска средства за значајно повећање интензитета подршке у односу на претходни период.

У циљу што квалитетније припреме новог сета мјера, детаљно су анализиране мјере дефинисане претходним пакетима подршке, али с посебном пажњом су узети у разматрање и захтјеви од привреде и грађана. Разматрани су ефекти мјера и начин њихове имплементације, како би се идентификовале оне мјере са чијом реализацијом би се могло наставити у наредном пеироду

Опредјелјенје Владе је да нови пакет мјера садржи само мјере које су усмјерене на рјешавање актуелне социо-економске ситуације изазване вирусом ЦОВИД-19, тако да овај пакет мјера неће садржати редовне активности, развојне пројекте и мјере које примарно нијесу креиране за ову сврху.

У прилогу: Мјере подршке привреди и грађанима за И квартал 2021.

Министарство финансија и социјалног старања

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмТYАуХ6

YОУТУБЕ: хттпс://yоуту.бе/xБф4X8XЕззА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?