Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: U okviru sajma ITB u Berlinu održana prezentacija „Upravljanje destinacijom- primjer Crne Gore“

Objavljeno: 09.03.2012. 18:47 Autor: MInistarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizmaU okviru pratećeg programa turističke berze u Berlinu, održano je predavanje pod nazivom „Upravljanje destinacijama- primjer Crne Gore" na kome su govorili Saša Radović, direktor NTO CG, Kirsi Hyvärinen, savjetnik u NTO CG i dr. Dennis Hürten, direktor Trendscope-a.

Radović je u svom izlaganju predstavio ključne momente razvoja crnogorskog turizma počev od 1950-tih do danas, sa svim prekretnicama kroz koje je prolazio. U svom izlaganju identifikovao je tri ključna momenta u tri dekade, koji su negativno uticali na razvoj a to su razorni zemljotres 1979, rat u regionu praćen ekonimskim embargom početkom 90-tih i kriza na Kosovu krajem 90-tih godina. Prisutne je informisao i o ključnim elementima Master plana razvoja turizma, koji je na zatečenim osnovama dao precizne smjernice kako do 2020. godine treba da se razvija zemlja u pravcu prestižne turističke destinacije. Da su smjernice tačne i njihova implementacija precizna, govore i podaci Svjetskog savjeta za turizam i putovanja i Svjetske turističke organizacije, po kojima je Crna Gora posljednjih 5 godina pozicionirana među najbrže razvijajućim turističkim ekonomijama na svijetu. Ovaj uspjeh je prevashodno bio omogućen ogromnim ulaganjima u primarnu i sekundarnu turističku infrastrukturu čiji je iznos dostigao milijardu eura. U nastavku je prisutne informisao o uspješnom repozicioniranju brenda i imidža održive destinacije, naročito nakon uspostavljanja nezavisnosti 2006. godine, ali i o naporima javnog i privatnog sektora da kroz tijesnu saradnju uspješno anulira posljedice aktuelne ekonimske krize.

Dr. Dennis Hürten je prezentovao pozadinu razvoja crnogorskog turističkog proizvoda i marketinga sa fokusom na segmentaciju inovativnih ciljnih grupa, a predstavio je i analizu potencijala koja je njegova matična kompanija Trendscope ekskluzivno uradila za Crnu Goru na području šest emitivnih tržišta. Kirsi Hyvärinen je predstavila potencijal, domet i smjernice razvoja turizma u ruralnim područjima i potrebama dalje diversifikacije ponude u ovim predjelima Crne Gore.

Prezentaciji je prisustvovalo preko 200 posjetilaca iz univerzitetskih i naučnih krugova, oblasti konsaltinga, strukovnih udruženja i medija.

Prezentacija će biti dostupna putem interneta kao “podcast” u okviru website-a www.itb-congress.de a članak je objavljen u okviru nove knjige “Trends and Issues in Global Tourism 2012” - http://www.amazon.com/Trends-Issues-Global-Tourism-2012/dp/364227403X.

U nastavku programa Radović je prisustvovao potpisivanju Memoranduma o saradnji izmedju Svjetske turističke organizacija (UNWTO) i Evropske komisije za putovanja, u kojima je Crna Gora punopravni član. Sporazum su potpisali čelnici ove dvije institucije - Taleb Rifai i Petra Hedorfer, a odnosi se na intezivniju saradnju nacionalnih turističkih organizacija na globalnom nivou i razmjenu sprovedenih istraživanja i studija sa Ujedinjenim nacijama, odnosno Svjetskom turističkom organizacijom, kroz rad tzv. Think tank-a, odnosno istraživačkog centra, čije je osnivanje predviđeno potpisanim memorandumom.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?