Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora odana principu održivog razvoja i načelima zelene ekonomije, ukazano na konferenciji “Tbilisi+35: Ekološko obrazovanje za održivi razvoj”

Objavljeno: 06.09.2012. 19:40 Autor: Ministartsvo održivog razvoja i turizma

BiroMinistar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić boravi u Gruziji, gdje je, na poziv predsjednika Gruzije Mikheila Saakashvilija i ministra zaštite životne sredine Gruzije Georgija Kačidzea, uzeo učešće u radu konferencije „Tbilisi+35: Ekološko obrazovanje za održivi razvoj”, koja se održava 6. i 7. septembra u Tbilisiju, Gruzija.

Međuvladinu konferenciju otvorio je predsjednik Gruzije Mikheil Saakashvili, budući da je konferencija organizovana pod okriljem Vlade Gruzije uz podršku UNESCO-a i UNEP-a.

Na drugoj plenarnoj sjednici bilo je riječi o razvijanju vizije ESD odnosno Obrazovanja za održivi razvoj “Od Tbilisija do Tbilisija”. Naime, 1977. godine u Tbilisiju je usvojena Deklaracija koja je postala temelj budućih ključnih dokumenata o održivom razvoju. Sjednicu je otvorio Mostafa Kamal Tolba, bivši izvršni direktor UNEP-a, a pridružili su mu se i Gordon Braun, specijalni izaslanik UN-a za globalno obrazovanje, i Elena Tčumburidze, predstavnik Udruženja mladih Gruzije. Glavni cilj ove sjednice bilo je rezimiranje dosadašnjih rezultata na polju obrazovanja o održivom razvoju, s posebnim naglaskom na sagledavanju uloge Deklaracije iz Tbilisija na ovom polju. „Održivi razvoj je cilj kome težimo. Nakon pet godina od usvajanja Nacionalne strategije održivog razvoja nastavljamo diskusiju o značenju samog koncepta za budući razvoj naše države. Pri tome, edukacija koja se odnosi na ovaj koncept zauzima važno mjesto u aktivnostima koje preduzimamo zarad dostizanja zacrtanog cilja“, istakao je ministar Sekulić u toku svog izlaganja. „Obrazovanje je osnov i ključni faktor za ostvarivanje kako ekonomskog razvoja, tako i socijalne, ekološke, kulturne i etičke vizije održivog razvoja Crne Gore.“

Na sjednici pod nazivom “Rio+20 i zelena ekonomija: Novi izazovi za obrazovanje” govorilo se o najznačajnijim segmentima konferencije u Riu, održane u junu o.g., kao i o budućim koracima na polju obrazovanja u oblasti zelene ekonomije. Ovu sesiju otvorila je Vera Kobalia, ministarka ekonomije i održivog razvoja Gruzije, a zaključak svih prisutnih delegata bio je da je održivi razvoj danas osnovno i prioritetno pitanje.

U kontekstu činjenice da je prošlo dva mjeseca od održavanja najznačajnijeg decenijskog skupa na ovu temu, Rio+20, ministar Sekulić je naglasio da je učešće delegacije Crne Gore na Konferenciji UN-a održivom razvoju u Rio de Žaneiru bila prilika za predstavljanje nacionalnog viđenja dvaju tema Konferencije i potvrđivanje posvećenosti naše zemlje da konkretno doprinese jačanju regionalne i međunarodne saradnje na planu implementacije koncepta održivog razvoja. „Crna Gora je u Riju predstavljena sa dokumentom Ekološka država Crna Gora +20 koji identifikuje tri ključna sektora za ozeljenjavanje crnogorske ekonomije do 2020. godine: poljoprivredu, energetiku i turizam“, zaključio je. Učešće na ovoj konferenciji uzeo je veliki broj ministara za životnu sredinu država - članica UN-a.

Glavni ciljevi Konferencije „Tbilisi+35“ su: obilježavanje 35-godišnjice od donošenja Deklaracije iz Tbilisija 1977. godine; obezbjeđivanje platforme za donosioce odluka za poboljšanje međunarodne saradnje radi usaglašene akcije ka održivoj budućnosti; prepoznavanje dostignuća globalne zajednice u implementaciji Obrazovanja za životnu sredinu (EE) i Obrazovanja za održivi razvoj (ESD); razmatranje potrebe za uravnoteženim poduhvatom između očuvanja životne sredine i razvoja; razvijanje preporuka za dalji napredak, s naglaskom na one donešene na konferenciji Rio+20.

Konferencija nastavlja sa radom sjutra, gdje će se, kroz rad na plenarnim sjednicama, govoriti o dosadašnjim dostignućima na polju obrazovanja za održivi razvoj kao i o budućim koracima na polju obrazovanja. Na poslednjoj sesiji sumiraće se rad Konferencije, a svi glavni problemi nastali i diskutovani na prethodnim sjednicama će se reprodukovati u završnom dokumentu Konferencije. Preliminarni nacrt Završnog dokumenta će sadržati sve komentare i prijedloge napravljene prije i tokom Konferencije.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?