Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 27.04.2013. 00:57 Autor: Biro

U okviru evropske agende, Vlada Crne Gore, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, usvojila je Prilog Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore u 2013. godini za period od 1. septembra 2012. do 25. aprila ove godine, koji predstavlja ključni dokument za ocjenu postignutih rezultata na putu integracije u EU. On sadrži presjek svih aktivnosti u ovom periodu, koji je obilježen otvaranjem i privremenim zatvaranjem pregovora o poglavljima 25 – Nauka i istraživanje i 26 – Obrazovanje i kultura, kao i održavanjem Međuvladine konferencije o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 18. XII 2012. u Briselu.

Vlada je razmotrila i usvojila Trideset prvi kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji za period januar – mart 2013 i donijela Odluku o obrazovanju Radne grupe za pripremu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za pregovaračko poglavlje 21 – Transevropske mreže.

U sklopu mjera za fiskalnu kosolidaciju i suzbijanje sive ekonomije, Vlada je utvrdila Predlog zakona o sprečavanju nelegalnog poslovanja, čije donošenje će omogućiti poboljšanje poreske discipline poreskih obveznika, a samim tim i stvaranje uslova za bolju naplatu poreskih obaveza i povećanju budžetskih prihoda. Osim toga, prepoznavanje i sankcionisanje nelojalne konkurencije u svim domenima ekonomije imaće pozitivne efekte na cjelokupan poslovni ambijent, jer će uticati na rast ukupne ekonomske aktivnosti, poboljšanje strukture ponude i tražnje, te povećanje potrošnje i rast zaposlenosti.

Na predlog Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte Vlada je razmotrila i usvojila Informaciju o realizaciji zaključaka u vezi statusa privatizacionih ugovora iz oblasti turizma. Polazeći od osnovnog cilja da se omogući što brža realizacija planiranih investicija, Vlada je zadužila nadležne organe da preduzimu radnje u vezi sa raskidom ugovora za hotele Planinka i Jezera na Žabljaku, s obzirom da su se stekli uslovi za to. Odlučeno je da se pokrene i procedura raskida ugovora za prodaju Centra za odmor rekreaciju i liječenje Igalo i hotela AS, a pokrenuće se i postupak raskida ugovora za hotel Galeb u Ulcinju, ukoliko ne dođe do redefinisanja ugovora u roku do 2 mjeseca. Ukoliko u roku od 30 dana od pokretanja procedure raskida ugovora, ovi investitori obezbijede valjanu elaboraciju realizacije investicionog programa i ugovornih obaveza, kao i bankarsku garanciju za iste, Sekretarijat za razvojne projekte je zadužen da predloži anekse ugovora koje će dostaviti Vladi na saglasnost.

Sekretarijat za razvojne projekte zadužen je da u saradnji sa investitorima za hotel Mediteran Ulcinj i dugoročni zakup zemljišta na poluostrvu Ratislava u Ulcinju pokuša riješiti probleme koji su u nadležnosti lokalne samouprave i organa državne uprave. Sekretarijat je zadužen i da od investitora za dugoročni zakup zemljišta na lokalitete Rose u Herceg-Novom zatraži da ispuni preduslove za realizaciju ugovora do 1. juna 2013. godine, u protivnom biće pokrenut postupak njegovog raskida.

Vlada se na današnjoj sjednici upoznala sa zahtjevima građanskog protesta održanog 20. aprila 2013. godine, koji su dostavljeni predsjedniku Vlade Crne Gore Milu Đukanoviću. Tim povodom, Vlada je između ostalog ocijenila da su izbori za predsjednika Crne Gore sprovedeni u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima. Zahtjev za donošenje posebnog zakona kojim bi se rezultati predsjedničkih izbora proglasili nevažećim i ponovili izbori nije prihvatljiv, niti pravno moguć, jer bi se time suštinski poništila izborna volja građana i tako urušio pravni poredak države. Vlada je konstatovala da je donošenjem odluka nadležnih državnih organa postupak izbora za predsjednika Crne Gore završen i da ne postoje formalni ni suštinski razlozi, niti pravne mogućnosti za njihovo ponavljanje. Zvaničan odgovor će u redovnoj proceduri biti dostavljen podnosiocima zahtjeva, o čemu će biti upoznata i ukupna javnost.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?