Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 27.04.2013. 00:57 Аутор: Биро

У оквиру европске агенде, Влада Црне Горе, на данашњој сједници којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић, усвојила је Прилог Извјештају Европске комисије о напретку Црне Горе у 2013. години за период од 1. септембра 2012. до 25. априла ове године, који представља кључни документ за оцјену постигнутих резултата на путу интеграције у ЕУ. Он садржи пресјек свих активности у овом периоду, који је обиљежен отварањем и привременим затварањем преговора о поглављима 25 – Наука и истраживање и 26 – Образовање и култура, као и одржавањем Међувладине конференције о приступању Црне Горе Европској унији 18. XИИ 2012. у Бриселу.

Влада је размотрила и усвојила Тридесет први квартални извјештај о укупним активностима у оквиру процеса стабилизације и придруживања Европској унији за период јануар – март 2013 и донијела Одлуку о образовању Радне групе за припрему преговора о приступању Црне Горе Европској унији за преговарачко поглавље 21 – Трансевропске мреже.

У склопу мјера за фискалну косолидацију и сузбијање сиве економије, Влада је утврдила Предлог закона о спречавању нелегалног пословања, чије доношење ће омогућити побољшање пореске дисциплине пореских обвезника, а самим тим и стварање услова за бољу наплату пореских обавеза и повећању буџетских прихода. Осим тога, препознавање и санкционисање нелојалне конкуренције у свим доменима економије имаће позитивне ефекте на цјелокупан пословни амбијент, јер ће утицати на раст укупне економске активности, побољшање структуре понуде и тражње, те повећање потрошње и раст запослености.

На предлог Савјет за приватизацију и капиталне пројекте Влада је размотрила и усвојила Информацију о реализацији закључака у вези статуса приватизационих уговора из области туризма. Полазећи од основног циља да се омогући што бржа реализација планираних инвестиција, Влада је задужила надлежне органе да предузиму радње у вези са раскидом уговора за хотеле Планинка и Језера на Жабљаку, с обзиром да су се стекли услови за то. Одлучено је да се покрене и процедура раскида уговора за продају Центра за одмор рекреацију и лијечење Игало и хотела АС, а покренуће се и поступак раскида уговора за хотел Галеб у Улцињу, уколико не дође до редефинисања уговора у року до 2 мјесеца. Уколико у року од 30 дана од покретања процедуре раскида уговора, ови инвеститори обезбиједе ваљану елаборацију реализације инвестиционог програма и уговорних обавеза, као и банкарску гаранцију за исте, Секретаријат за развојне пројекте је задужен да предложи анексе уговора које ће доставити Влади на сагласност.

Секретаријат за развојне пројекте задужен је да у сарадњи са инвеститорима за хотел Медитеран Улцињ и дугорочни закуп земљишта на полуострву Ратислава у Улцињу покуша ријешити проблеме који су у надлежности локалне самоуправе и органа државне управе. Секретаријат је задужен и да од инвеститора за дугорочни закуп земљишта на локалитете Росе у Херцег-Новом затражи да испуни предуслове за реализацију уговора до 1. јуна 2013. године, у противном биће покренут поступак његовог раскида.

Влада се на данашњој сједници упознала са захтјевима грађанског протеста одржаног 20. априла 2013. године, који су достављени предсједнику Владе Црне Горе Милу Ђукановићу. Тим поводом, Влада је између осталог оцијенила да су избори за предсједника Црне Горе спроведени у складу са законом и међународним стандардима. Захтјев за доношење посебног закона којим би се резултати предсједничких избора прогласили неважећим и поновили избори није прихватљив, нити правно могућ, јер би се тиме суштински поништила изборна воља грађана и тако урушио правни поредак државе. Влада је констатовала да је доношењем одлука надлежних државних органа поступак избора за предсједника Црне Горе завршен и да не постоје формални ни суштински разлози, нити правне могућности за њихово понављање. Званичан одговор ће у редовној процедури бити достављен подносиоцима захтјева, о чему ће бити упозната и укупна јавност.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?