Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 05.07.2013. 01:13 Autor: Biro

Sumirajući rezultate intenzivnih aktivnosti na pripremi gradnje autoputa Bar-Boljare, Vlada Crne Gore, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, usvojila je Informaciju o realizaciji Projekta autoputa i zaključila da je prvorangirana ponuda koju su dostavile kineske kompanije CCCC i CRBC. Vlada je odlučila da sa prvorangiranim ponuđačem nastavi pregovore, u cilju utvrđivanja konačnih ugovora o projektovanju, izgradnji i finansiranju prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo. Inicijalni predlog predviđa kreditni aranžman sa kineskom EXIM banke u iznosu od 809,577 miliona eura, po povlašćenim uslovima, sa rokom otplate od 20 godina, petogodišnjim grejs periodom i dva odsto fiksne kamate, a realizovao bi se u okviru Programa za podsticanje saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

U okviru aktivnosti na intenziviranju razvojnih projekata, kao programskog prioriteta, Vlada je usvojila Informaciju o projektu TE Pljevlja – II i Informaciju o pripremi javnog nadmetanja za davanje koncesija za korišćenje vodotoka za izgradnju malih hidroelektrana u Crnoj Gori, sa Koncesionim aktom.

Izgradnjom II bloka proširiće se proizvodni kapaciteti Termoelektrane Pljevlja na lokaciji postojećeg prvog bloka, uz maksimalno iskorišćenje postojeće zajedničke infrastrukture, čime bi se značajno poboljšala elektro-energetska situaciju u Crnoj Gori, koja uvozi dodatnih 30 odsto električne energije. Potrebna investiciona ulaganja u TE Pljevlja -II procijenjena su na 366,00 miliona eura.

U procesu javnog nadmetanja za izbor najpovoljnijih ponuda za izgradnju malih hidroelektrana biće objavljen javni oglas za 8 vodotoka. Koncesionim aktom za davanje koncesija za korišćenje vodotoka za izgradnju malih hidroelektrana u Crnoj Gori definisan je predmet koncesije, ekonomski parametri opravdanosti investicije, rok trajanja koncesije, visina koncesione naknade, kriterijumi za izbor najpovoljnije ponude i uslovi koje je dužan da ispunjava koncesionar.

Na današnjoj sjednici Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama kojim je predviđeno postepeno povećanje akcize na cigarete, što je u skladu sa opredjeljenjem daljeg usklađivanja postojećih zakonskih rješenja sa relevantnim evropskim direktivama iz ove oblasti. Predloženim rješenjem će se obezbijediti veći obim sredstava za Budžet i stvoriti pretpostavke za eliminisanje prostora za neregularno poslovanje, implementacijom odgovarajuće poreske politike, uz primjenu rigoroznijih kazni za poreske prekršaje.

U cilju očuvanja i unapređenja postojećeg stambenog fonda, Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada. Predložene izmjene i dopune ne sadrže nova prava i obaveza za građane, već su usmjerene na preciziranje pojedinih odredbi koje su pokazale nedostatke u primjeni.

Pored ostalog, Vlada je danas donijela i Strategijski pregled odbrane koji sadrži modalitete i dinamiku reformi u sistemu odbrane i utvrđuje pravce daljeg razvoja Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore. Ovaj dokument definiše ciljeve kojima teži država u okviru procesa strukturiranja sektora odbrane, kako bi na adekvatan način mogla odgovoriti sve komplikovanijim i zahtjevnijim savremenim bezbjednosnim i odbrambenim izazovima i ispuniti očekivanja građana, kao i naših međunarodnih partnera.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?