Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 05.07.2013. 01:13 Аутор: Биро

Сумирајући резултате интензивних активности на припреми градње аутопута Бар-Бољаре, Влада Црне Горе, на данашњој сједници којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић, усвојила је Информацију о реализацији Пројекта аутопута и закључила да је прворангирана понуда коју су доставиле кинеске компаније ЦЦЦЦ и ЦРБЦ. Влада је одлучила да са прворангираним понуђачем настави преговоре, у циљу утврђивања коначних уговора о пројектовању, изградњи и финансирању приоритетне дионице Смоковац-Увач-Матешево. Иницијални предлог предвиђа кредитни аранжман са кинеском ЕXИМ банке у износу од 809,577 милиона еура, по повлашћеним условима, са роком отплате од 20 година, петогодишњим грејс периодом и два одсто фиксне камате, а реализовао би се у оквиру Програма за подстицање сарадње између Кине и земаља Централне и Источне Европе.

У оквиру активности на интензивирању развојних пројеката, као програмског приоритета, Влада је усвојила Информацију о пројекту ТЕ Пљевља – ИИ и Информацију о припреми јавног надметања за давање концесија за коришћење водотока за изградњу малих хидроелектрана у Црној Гори, са Концесионим актом.

Изградњом ИИ блока прошириће се производни капацитети Термоелектране Пљевља на локацији постојећег првог блока, уз максимално искоришћење постојеће заједничке инфраструктуре, чиме би се значајно побољшала електро-енергетска ситуацију у Црној Гори, која увози додатних 30 одсто електричне енергије. Потребна инвестициона улагања у ТЕ Пљевља -ИИ процијењена су на 366,00 милиона еура.

У процесу јавног надметања за избор најповољнијих понуда за изградњу малих хидроелектрана биће објављен јавни оглас за 8 водотока. Концесионим актом за давање концесија за коришћење водотока за изградњу малих хидроелектрана у Црној Гори дефинисан је предмет концесије, економски параметри оправданости инвестиције, рок трајања концесије, висина концесионе накнаде, критеријуми за избор најповољније понуде и услови које је дужан да испуњава концесионар.

На данашњој сједници Влада је утврдила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о акцизама којим је предвиђено постепено повећање акцизе на цигарете, што је у складу са опредјелјенјем даљег усклађивања постојећих законских рјешења са релевантним европским директивама из ове области. Предложеним рјешењем ће се обезбиједити већи обим средстава за Буџет и створити претпоставке за елиминисање простора за нерегуларно пословање, имплементацијом одговарајуће пореске политике, уз примјену ригорознијих казни за пореске прекршаје.

У циљу очувања и унапређења постојећег стамбеног фонда, Влада је утврдила и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о становању и одржавању стамбених зграда. Предложене измјене и допуне не садрже нова права и обавеза за грађане, већ су усмјерене на прецизирање појединих одредби које су показале недостатке у примјени.

Поред осталог, Влада је данас донијела и Стратегијски преглед одбране који садржи модалитете и динамику реформи у систему одбране и утврђује правце даљег развоја Министарства одбране и Војске Црне Горе. Овај документ дефинише циљеве којима тежи држава у оквиру процеса структурирања сектора одбране, како би на адекватан начин могла одговорити све компликованијим и захтјевнијим савременим безбједносним и одбрамбеним изазовима и испунити очекивања грађана, као и наших међународних партнера.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?