Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Pejanović-Đurišić na sastanku zemalja Američko-jadranske povelje (A-5)

Objavljeno: 03.10.2013. 00:31 Autor: Ministartsvo odbrane
    
 

Na poziv ministra odbrane Republike Slovenije Romana Jakiča, ministar odbrane Milica Pejanović-Đurišić učestvuje na Sveobuhvatnom regionalnom ministarskom sastanku (Comprehensive Regional Ministerial) na temu ,,Harmonizacija regionalne odbrambene i bezbjednosne saradnje“, koji se održava 02. i 03. oktobra 2013. godine na Brdu kod Kranja, Republika Slovenija. U okviru ove aktivnosti održava se sastanak ministara odbrane država članica Američko-jadranske povelje A5 (kojom od juna ove godine predsjedava Crna Gora), sastanak ministara odbrane Jugoistočne Evrope (SEDM), kao i sastanak političkih direktora Zapadnog Balkana, nakon čega će uslijediti zajednički sastanak više od 20 ministara odbrane zemalja članica A5 i SEDM-a i predstavnika NATO-a, EU i OEBS-a, kao i drugih gostiju.

Tema sastanka ministara odbrane u okviru Američko-jadranske povelje, kojim je predsjedavala Milica Pejanović-Đurišić, je ,,Zajednički odgovori i prioriteti u odbrani u uslovima ekonomske krize: Doprinos regionalnoj i globalnoj bezbjednosti“. Države članice Američko-jadranske povelje, posmatrači i partneri su razmijenili mišljenja o racionalizaciji zajedničkih projekata u regionu, kao i o mogućnostima zajedničkog učešća u Avganistanu nakon 2014. godine.

Video: Ministar odbrane Milica Pejanović-Đurišić otvorila sastanak ministara odbrane u okviru Američko-jadranske povelje

Otvarajući sastanak, ministar Pejanović-Đurišić naglasila je da se u daljem planiranju i osmišljavanju zajedničkog rada, mora voditi računa da u uslovima aktuelne globalne ekonomske krize ostvarivanje zacrtanih ciljeva postaje pravi izazov, tako da pažljivo postavljanje prioriteta postaje imperativ. U tom kontekstu, ministar je ukazala da zajedničko planiranje resursa i kapaciteta predstavlja pristup kojim se mogu smanjiti troškovi, uz istovremeno stavljanje udruženih kapaciteta na raspolaganje svim zemljama.

Takođe, ministar je podsjetila da angažovanje u međunarodnim misijama, prvenstveno u ISAF u Avganistanu, dodatno ukazuje na veliku posvećenost zemalja regiona daljem unapređenju saradnje sa evroatlantskim partnerima i dokazuje odgovoran odnos prema aktuelnim globalnim izazovima. Naglasila je da je donedavno zajedničko učešće zemalja članica A5 u ISAF misiji u školi vojne policije u Kabulu pozitivno ocijenjeno od strane partnera i dokazalo je da zemlje iz ovog regiona i same mogu da doprinesu globalnom miru u skladu sa svojim kapacitetima.

Učesnici sastanka su se saglasili da, imajući u vidu činjenicu da nijedna od zemalja regiona nema dovoljno ni ljudskih ni materijalnih resursa za samostalan odgovor na savremene bezbjednosne izazove i prijetnje, saradnja i korišćenje zajedničkih resursa postaju neophodni i da jedino aktivnim učešćem u regionalnim projektima mogu da se ojačaju nacionalni kapaciteti sistema odbrane.

Takođe, istakli su da će period nakon 2014. godine pružiti izazove ne samo za nacionalne bezbjednosne snage Avganistana, već i zemlje kontributore u ISAF-u jer će biti potrebno odrediti najefikasnije oblike neborbene pomoći Avganistanu. 

Na sastanku su, pored ministara odbrane država članica, učestvovali i zamjenik Generalnog sekretara NATO ambasador Aleksandar Veršbo i zamjenik pomoćnike Sekretara za odbrane u SAD Evelin Farkaš.

Video: Bilateralni sastanak ministra odbrane Crne Gore sa zamjenikom Generalnog sekretara NATO ambasadorom Aleksandrom Veršboom

 
 
Nakon ministarskog A5 sastanka, ministar Pejanović-Đurišić imala je bilaterane sastanke sa zamjenikom Generalnog sekretara NATO ambasadorom Veršboom, zemjenikom pomoćnika Sekretara za odbranu SAD dr Farkaš, kao i ministrima odbrane Republike Slovenije i BiH.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?