Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Пејановић-Ђуришић на састанку земаља Америчко-јадранске повеље (А-5)

Објављено: 03.10.2013. 00:31 Аутор: Министартсво одбране
    
 

На позив министра одбране Републике Словеније Романа Јакича, министар одбране Милица Пејановић-Ђуришић учествује на Свеобухватном регионалном министарском састанку (Цомпрехенсиве Регионал Министериал) на тему ,,Хармонизација регионалне одбрамбене и безбједносне сарадње“, који се одржава 02. и 03. октобра 2013. године на Брду код Крања, Република Словенија. У оквиру ове активности одржава се састанак министара одбране држава чланица Америчко-јадранске повеље А5 (којом од јуна ове године предсједава Црна Гора), састанак министара одбране Југоисточне Европе (СЕДМ), као и састанак политичких директора Западног Балкана, након чега ће услиједити заједнички састанак више од 20 министара одбране земаља чланица А5 и СЕДМ-а и представника НАТО-а, ЕУ и ОЕБС-а, као и других гостију.

Тема састанка министара одбране у оквиру Америчко-јадранске повеље, којим је предсједавала Милица Пејановић-Ђуришић, је ,,Заједнички одговори и приоритети у одбрани у условима економске кризе: Допринос регионалној и глобалној безбједности“. Државе чланице Америчко-јадранске повеље, посматрачи и партнери су размијенили мишљења о рационализацији заједничких пројеката у региону, као и о могућностима заједничког учешћа у Авганистану након 2014. године.

Видео: Министар одбране Милица Пејановић-Ђуришић отворила састанак министара одбране у оквиру Америчко-јадранске повеље

Отварајући састанак, министар Пејановић-Ђуришић нагласила је да се у даљем планирању и осмишљавању заједничког рада, мора водити рачуна да у условима актуелне глобалне економске кризе остваривање зацртаних циљева постаје прави изазов, тако да пажљиво постављање приоритета постаје императив. У том контексту, министар је указала да заједничко планирање ресурса и капацитета представља приступ којим се могу смањити трошкови, уз истовремено стављање удружених капацитета на располагање свим земљама.

Такође, министар је подсјетила да ангажовање у међународним мисијама, првенствено у ИСАФ у Авганистану, додатно указује на велику посвећеност земаља региона даљем унапређењу сарадње са евроатлантским партнерима и доказује одговоран однос према актуелним глобалним изазовима. Нагласила је да је донедавно заједничко учешће земаља чланица А5 у ИСАФ мисији у школи војне полиције у Кабулу позитивно оцијењено од стране партнера и доказало је да земље из овог региона и саме могу да допринесу глобалном миру у складу са својим капацитетима.

Учесници састанка су се сагласили да, имајући у виду чињеницу да ниједна од земаља региона нема довољно ни људских ни материјалних ресурса за самосталан одговор на савремене безбједносне изазове и пријетње, сарадња и коришћење заједничких ресурса постају неопходни и да једино активним учешћем у регионалним пројектима могу да се ојачају национални капацитети система одбране.

Такође, истакли су да ће период након 2014. године пружити изазове не само за националне безбједносне снаге Авганистана, већ и земље контрибуторе у ИСАФ-у јер ће бити потребно одредити најефикасније облике неборбене помоћи Авганистану. 

На састанку су, поред министара одбране држава чланица, учествовали и замјеник Генералног секретара НАТО амбасадор Александар Вершбо и замјеник помоћнике Секретара за одбране у САД Евелин Фаркаш.

Видео: Билатерални састанак министра одбране Црне Горе са замјеником Генералног секретара НАТО амбасадором Александром Вершбоом

 
 
Након министарског А5 састанка, министар Пејановић-Ђуришић имала је билатеране састанке са замјеником Генералног секретара НАТО амбасадором Вершбоом, земјеником помоћника Секретара за одбрану САД др Фаркаш, као и министрима одбране Републике Словеније и БиХ.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?