Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

"Rodna ravnopravnost u međunarodnim dokumentima - EU"

Objavljeno: 12.02.2014. 22:01 Autor: ORR

Ravnopravnost žena i muškaraca je osnov svakog demokratskog razvijenog društva. Postignuta ravnopravnost polova podrazumijeva jednak položaj žena i muškaraca u društvu, jednake mogućnosti i najzad, jednake koristi od rezultata rada u svim oblastima privatnog i javnog života. Crna Gora preduzima sve potrebne mjere kako bi unaprijedila prava žena u svom društvu primjenjujući standarde Evropske Unije.

Strateški cilj Crne Gore u sprovođenju rodne ravnopravnosti na međunarodnom nivou je integracija politike rodne ravnopravnosti u sve međunarodne procese i odnose. Crna Gora kao potpisnica brojnih međunarodnih dokumenata iz oblasti ženskih prava, među kojima je i Konvencija o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena ( CEDAW), vodi politiku u skladu sa poštovanjem opšte prihvaćenih standarda u oblasti rodne ravnopravnosti.

2005. godine Kancelarija za rodnu ravnopravnost objavila je prvu knjigu,,Rodna ravnopravnost u međunarodnim dokumentima - Evropska unija”. U međuvremenu je donešen određeni broj novih dokumenata iz oblasti rodne ravnopravnosti i shodno tome uslijedilo je drugo izdanje publikacije.

Odeljenje za poslove rodne ravnopravnosti Ministarstva za ljudska I manjinska prava se zahvaljuje Kancelariji UNDP-a u Crnoj Gori, koja je prepoznala važnost ovog projekta i pružila svoju finansijsku podršku za prevođenje međunarodnih dokumenata

.

Ovdje možete preuzeti drugo dopunjeno izdanje publikacije "Rodna ravnopravnost u međunarodnim dokumentima -EU"
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?