Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Pejanović - Đurišić: Velika Britanija ohrabrila Crnu Goru da nastavi sa reformama, u susret predstojećem Samitu NATO-a

Objavljeno: 29.04.2014. 00:25 Autor: Ministarstvo odbrane/Biro za odnose sa javnošću

MODMinistarka odbrane, prof. dr Milica Pejanović Đurišić, tokom prve zvanične posjete Ujedinjenom Kraljevstvu, sastala se sa ministrom odbrane Filipom Hemondom i ministrom za međunarodnu bezbjednosnu strategiju Endrjuom Morisonom.

Ministarka Pejanović Đurišić upoznala je ministra Hemonda sa ostvarenim rezultatima na putu evro-atlantskih integracija Crne Gore, kao i planovima za naredni period. Posebno je bilo riječi o napretku u oblasti vladavine prava, reformi bezbjednosnog sektora, modernizaciji vojske i podršci javnosti članstvu u NATO, kao ključnim oblastima u procesu pristupanja. Takođe je naglasila da Ministarstvo odbrane ostaje posvećeno daljoj modernizaciji i opremanju Vojske Crne Gore u skladu sa NATO standardima, sve sa ciljem izgradnje malog ali interoperabilnog sistema odbrane. Govoreći o aktivnostima u vezi povećanja podrške javnosti, istakla da je novi pristup dijalogu dao značajne rezultate.

"U narednom periodu, Crna Gora će nastaviti da bude faktor stabilnosti u regionu i da u skladu sa svojim mogućnostima doprinosi naporima međunarodne zajednice u izgradnji i očuvanju mira i stabilnosti na globalnom planu", izjavila je Pejanović Đurišić.

Ministarka je kazala da očekujemo da progres u integracijama bude prepoznat i pozitivno ocijenjen, što predstavlja realnu osnovu da očekujemo poziv za članstvo, sa samita u Velsu.

Ministar Hemond je ocijenio da je Crna Gora ostvarila značajne rezultate u procesu pristupanja NATO-u i izrazio uvjerenje da će partneri prepoznati njene napore, ohrabrujući Crnu Goru da nastavi sa sprovođenjem reformi u susret predstojećem Samitu.

Tokom susreta bilo je riječi i o dosadašnjoj saradnji dva ministarstva i saradnji u narednom periodu.

Ministri su istakli zadovoljstvo ostvarenom bilateralnom saradnjom, uz uvjerenje da će se ona i proširiti u narednom periodu. Ministar Hemond je iskazao spremnost Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva da pruži punu podršku i pomoć u daljem procesu reformi sistema odbrane.

U delegaciji Crne Gore bili su ambasador Crne Gore u Ujedinjenom Kraljevstvu, prof. dr Ljubiša Stanković, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Šarkić, savjetnik ministra - pukovnik Rajko Pešić i načelnik Direkcije za međunarodnu saradnju - potpukovnik Saša Jovanović.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?