Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Пејановић - Ђуришић: Велика Британија охрабрила Црну Гору да настави са реформама, у сусрет предстојећем Самиту НАТО-а

MODМинистарка одбране, проф. др Милица Пејановић Ђуришић, током прве званичне посјете Уједињеном Краљевству, састала се са министром одбране Филипом Хемондом и министром за међународну безбједносну стратегију Ендрјуом Морисоном.

Министарка Пејановић Ђуришић упознала је министра Хемонда са оствареним резултатима на путу евро-атлантских интеграција Црне Горе, као и плановима за наредни период. Посебно је било ријечи о напретку у области владавине права, реформи безбједносног сектора, модернизацији војске и подршци јавности чланству у НАТО, као кључним областима у процесу приступања. Такође је нагласила да Министарство одбране остаје посвећено даљој модернизацији и опремању Војске Црне Горе у складу са НАТО стандардима, све са циљем изградње малог али интероперабилног система одбране. Говорећи о активностима у вези повећања подршке јавности, истакла да је нови приступ дијалогу дао значајне резултате.

"У наредном периоду, Црна Гора ће наставити да буде фактор стабилности у региону и да у складу са својим могућностима доприноси напорима међународне заједнице у изградњи и очувању мира и стабилности на глобалном плану", изјавила је Пејановић Ђуришић.

Министарка је казала да очекујемо да прогрес у интеграцијама буде препознат и позитивно оцијењен, што представља реалну основу да очекујемо позив за чланство, са самита у Велсу.

Министар Хемонд је оцијенио да је Црна Гора остварила значајне резултате у процесу приступања НАТО-у и изразио увјерење да ће партнери препознати њене напоре, охрабрујући Црну Гору да настави са спровођењем реформи у сусрет предстојећем Самиту.

Током сусрета било је ријечи и о досадашњој сарадњи два министарства и сарадњи у наредном периоду.

Министри су истакли задовољство оствареном билатералном сарадњом, уз увјерење да ће се она и проширити у наредном периоду. Министар Хемонд је исказао спремност Министарства одбране Уједињеног Краљевства да пружи пуну подршку и помоћ у даљем процесу реформи система одбране.

У делегацији Црне Горе били су амбасадор Црне Горе у Уједињеном Краљевству, проф. др Љубиша Станковић, државни секретар у Министарству одбране Бојан Шаркић, савјетник министра - пуковник Рајко Пешић и начелник Дирекције за међународну сарадњу - потпуковник Саша Јовановић.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?