Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministrica odbrane Milica Pejanović-Đurišić: Poziv Crnoj Gori u NATO bio bi doprinos daljoj stabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu

Objavljeno: 03.05.2014. 18:10 Autor: Ministarstvo odbrane/Biro za odnose sa javnošću
Ministrica odbrane prof. dr Milica Pejanović-Đurišić izjavila je da bi upućivanje poziva Crnoj Gori za članstvo u NATO-u predstavljalo snažnu poruku za dalju stabilizaciju prilika u regionu Zapadnog Balkana. Ocijenila je u govoru u njemačkom Maršalovom fondu u Vašingtonu da je, imajući u vidu iskustva iz prethodnog perioda i aktuelne bezbjednosne izazove, rizike i prijetnje, najbolji odgovor jačanje regionalne saradnje i intenziviranje integracionih procesa zemalja regiona. U tom kontekstu je podsjetila da je Crna Gora u potpunosti posvećena daljem unapređenju regionalne saradnje, što i pokazuje kroz aktivno učešće u brojnim regionalnim inicijativama.

Ministrica odbrane Crne Gore je u predavanju na temu „Integracije, najefikasniji odgovor na izazove u Jugoistočnoj Evropi” istakla da je Crna Gora nakon obnove nezavisnosti jasno definisala članstvo u NATO i EU kao svoje strateške prioritete, a sam integrativni proces shvatila kao potrebu da se kroz reforme ostvare neophodni rezultati, ne samo zarad budućeg članstva, već prije svega zbog daljeg demokratskog i sveukupnog razvoja u uslovima stabilnosti i bezbjednosti.

Zaključujući izlaganje, ministrica Pejanović-Đurišić je ponovila da će Crna Gora nastaviti da jednako kvalitetno i efikasno sprovodi reforme i u narednom periodu, uz realno očekivanje da će se na NATO samitu u Velsu na adekvatan način prepoznati i valorizovati ostvareni rezultati.

Ministrica odbrane je posjetila i Pomorsku akademiju u Anapolisu. Tom prilikom se sastala sa načelnikom Akademije admiralom Majkom Milerom, sa kojim je razgovarala o dosadašnjoj saradnji u edukaciji pripadnika Vojske Crne Gore. Tokom posjete Akademiji, ministrica je razgovarala sa kadetkinjom Jovanom Perošević, prvom djevojkom iz Crne Gore koja pohađa ovu prestižnu obrazovnu instituciju.

Do sada su dva oficira Vojske Crne Gore završila Akademiju u Anapolisu, a od naredne školske godine još jedan kadet iz naše zemlje će biti u prilici da se školuje na istoj Akademiji.

Na kraju programa zvanične posjete, ministrica Pejanović-Đurišić je u Stejt departmentu razgovarala sa pomoćnikom državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Hojtom Brajanom Jiem. Tokom susreta, razmijenjena su mišljenja o situaciji u regionu, kao i o eventualnom uticaju aktuelih dešavanja u Ukrajini na Zapadni Balkan. Sagovornici su se saglasili da Crna Gora ima veoma značajnu ulogu u stabilizaciji regiona i jačanju dobrosusjedskih odnosa, kao i da bi članstvo Crne Gore u NATO imalo i pozitivan uticaj na Zapadni Balkan u cjelini. Takođe, Hojt Ji je istakao značaj postignutih rezultata u procesu pristupanja Crne Gore NATO Alijansi i izrazio uvjerenje da će se implementacija reformi nastaviti sa nesmanjenom dinamikom i u narednom periodu.

Ministarstvo odbrane / Biro za odnose sa javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?