Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министрица одбране Милица Пејановић-Ђуришић: Позив Црној Гори у НАТО био би допринос даљој стабилизацији прилика на Западном Балкану

Министрица одбране проф. др Милица Пејановић-Ђуришић изјавила је да би упућивање позива Црној Гори за чланство у НАТО-у представљало снажну поруку за даљу стабилизацију прилика у региону Западног Балкана. Оцијенила је у говору у њемачком Маршаловом фонду у Вашингтону да је, имајући у виду искуства из претходног периода и актуелне безбједносне изазове, ризике и пријетње, најбољи одговор јачање регионалне сарадње и интензивирање интеграционих процеса земаља региона. У том контексту је подсјетила да је Црна Гора у потпуности посвећена даљем унапређењу регионалне сарадње, што и показује кроз активно учешће у бројним регионалним иницијативама.

Министрица одбране Црне Горе је у предавању на тему „Интеграције, најефикаснији одговор на изазове у Југоисточној Европи” истакла да је Црна Гора након обнове независности јасно дефинисала чланство у НАТО и ЕУ као своје стратешке приоритете, а сам интегративни процес схватила као потребу да се кроз реформе остваре неопходни резултати, не само зарад будућег чланства, већ прије свега због даљег демократског и свеукупног развоја у условима стабилности и безбједности.

Закључујући излагање, министрица Пејановић-Ђуришић је поновила да ће Црна Гора наставити да једнако квалитетно и ефикасно спроводи реформе и у наредном периоду, уз реално очекивање да ће се на НАТО самиту у Велсу на адекватан начин препознати и валоризовати остварени резултати.

Министрица одбране је посјетила и Поморску академију у Анаполису. Том приликом се састала са начелником Академије адмиралом Мајком Милером, са којим је разговарала о досадашњој сарадњи у едукацији припадника Војске Црне Горе. Током посјете Академији, министрица је разговарала са кадеткињом Јованом Перошевић, првом дјевојком из Црне Горе која похађа ову престижну образовну институцију.

До сада су два официра Војске Црне Горе завршила Академију у Анаполису, а од наредне школске године још један кадет из наше земље ће бити у прилици да се школује на истој Академији.

На крају програма званичне посјете, министрица Пејановић-Ђуришић је у Стејт департменту разговарала са помоћником државног секретара за европска и евроазијска питања Хојтом Брајаном Јием. Током сусрета, размијењена су мишљења о ситуацији у региону, као и о евентуалном утицају актуелих дешавања у Украјини на Западни Балкан. Саговорници су се сагласили да Црна Гора има веома значајну улогу у стабилизацији региона и јачању добросусједских односа, као и да би чланство Црне Горе у НАТО имало и позитиван утицај на Западни Балкан у цјелини. Такође, Хојт Ји је истакао значај постигнутих резултата у процесу приступања Црне Горе НАТО Алијанси и изразио увјерење да ће се имплементација реформи наставити са несмањеном динамиком и у наредном периоду.

Министарство одбране / Биро за односе са јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?