Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Pejanović-Đurišić sa ministrima vanjskih poslova Mađarske, Rumunije i Poljske: Crna Gora pouzdan partner, spreman da doprinese globalnom miru i stabilnosti

Objavljeno: 23.07.2015. 19:01 Autor: Ministarstvo odbrane/Biro za odnose sa javnošću
   
Ministarka odbrane prof. dr Milica Pejanović-Đurišić sastala se danas sa ministrima vanjskih poslova Republike Mađarske Peterom Sijartom, Republike Poljske Gžegožom Shetinom i Rumunije Bogdanom Aureskuom, tokom njihove službene posjete Crnoj Gori.

Ministarka Pejanović-Đurišić je izrazila zadovoljstvo posjetom ministara vanjskih poslova ove tri zemlje, ocjenjujući je odličnom platformom za razgovore sa partnerima o aktuelnim spoljno-političkim pitanjima i razmjenu mišljenja o perspektivi evroatlantskih integracija zemalja Zapadnog Balkana.

Ministarka je upoznala sagovornike o ostvarenim rezultatima reforme sistema odbrane i planiranim aktivnostima koje Ministarstvo odbrane sprovodi u procesu intenziviranog i fokusiranog dijaloga sa NATO, kao i planovima za naredni period. Informisala je sagovornike o napretku koji Crna Gora ostvaruje u četiri prioritetna područja: vladavini prava, reformi sistema bezbjednosti, modernizaciji Vojske i podršci javnosti članstvu u NATO. Posebno je istakla doprinos Crne Gore miru i bezbjednosti u svijetu, kroz učešće pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama, uz dostignut nivo interoperabilnosti.

Pejanović - Đurišić je istakla da će Crna Gora, i nakon dobijanja poziva za punopravno članstvo u NATO, nastaviti posvećeno da ispunjava obaveze iz evropske i evroatlantske agende, u cilju obezbjeđivanja dugoročnog prosperiteta i stabilnosti, ne samo Crne Gore, već regiona u cjelini.

Sagovornici su pozitivno ocijenili ostvareni napredak Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore u sprovođenju reformi sistema odbrane i dostizanju NATO standarda. Posebno su pozdravili učešće Crne Gore u međunarodnim misijama, čime je naša zemlja dokazala da je kao pouzdan partner spreman i sposoban da doprinese globalnom miru i stabilnosti. Oni su izrazili spremnost da i u posljednjoj fazi integracije u NATO, Crnoj Gori pruže snažnu podršku, izražavajući uvjerenje da će poziv za članstvo uslijediti do kraja ove godine.

Ministarstvo odbrane/Biro za odnose sa javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?