Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar dr Numanović razgovarao sa specijalnom savjetnicom za pitanja osoba sa invaliditetom u Stejt Departmentu gospođom Džudit Hjuman

Objavljeno: 08.10.2015. 18:19 Autor: pr služba

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović razgovarao je sa specijalnom savjetnicom za pitanja osoba sa invaliditetom u Stejt Departmentu gospođom Džudit Hjuman, koja je boravila u posjeti Crnoj Gori. 

Cilj njene posjete je međunarodna promocija prava osoba sa invaliditetom i upoznavnaje sa situacijom u Crnoj Gori. Ovaj sastanak dio je agende gospođe Hjuman, u okviru njene radnih posjeta zemljama Balkana.  

Hjuman  je aktivistkinja za prava osoba sa invaliditetom, a njena borba za unaprijeđenje ljudskih prava pripadnika/ca ove ranjive društvene grupe traje više od 30 godina.

Ministar Numanović upoznao je sagovornicu sa aktivnostima koje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava sprovodi u oblasti unapređenja ljudskih prava i sloboda, te konkretno u oblasti poboljšanja položaja osoba sa invaliditetom. 

On je istakao da je ove godine usvojen novi Zakon o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom. Na zahtjev ove populacije, izrada novog Zakona je data  u nadležnost Ministarstva za ljudska i manjinska prava, iz razloga što je problematika koja tretira  zaštitu prava osoba  sa invaliditetom,  dio  korpusa  ljudskih prava i sloboda.  

Novi zakon je nakon dugotrajnog rada i konsultovanja relevantnih nevladinih organizacija, međunarodnih institucija i organizacija, usvojen u Skupštini Crne Gore u junu ove godine.

Usvajajući ovaj Zakon, Skupština je donijela i obavezujući zaključak koji se odnosi na izradu analize propisa koji definišu prava osoba sa invaliditetom,  koja će ukazati na  neophodnost izmjena i dopuna onih zakona koji nijesu usklađeni sa novim Zakonom o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom. 

Ministar je informisao gospođu Hjuman da će se na taj način postići puna usklađenost standarda postavljenih ovim Zakonom u u svim drugim zakonodavstvima. 

Direktorica Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda,  Blanka Radošević Marović,  upoznala je gospođu Hjuman sa rezultatima istraživanja o stepenu diskriminacije u crnogorskom društvu koje ovo Ministarstvo sprovodi svake dvije godine. Poslednje istraživanje iz 2013. pokazalo je smanjenje stepena diskriminacije prema osobama sa invaliditetom u procentu od 50,8%,  u odnosu na 2011. kada je taj procenat bio 58%. 

Gospođa Hjuman je izrazila zahvalnost na prijemu i prilici da se razgovara o položaju i pravima osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori. Ona je ponudila otvorenu saradnju kroz razmjenu primjera dobre prakse koju SAD ima u ovoj oblasti.  

Sagovornici su se saglasili da ostaju otvoreni za svaki vid dalje saradnje.

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?