Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana sjednica Nacionalnog savjeta za održivi razvoj: Prijedlog Nacionalne strategije jedan od najbolje pripremljenih strateških dokumenata održivog razvoja

Danas je održana 30. sjednica Nacionalnog savjeta za održivi razvoj, klimatske promjene i integralno upravljanje obalnim područjem, kojom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. 

Na sjednici je razmotren Prijedlog Nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. godine, kao krovne i dugoročne razvojne strategije koji je pripremilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma u skladu sa zaključcima sa prethodne sjednice Nacionalnog savjeta i preporukama i stavovima iznesene tokom javne rasprave. Nacionalni savjet je ocijenio da je riječ o dokumentu koji je u potpunosti usklađen sa zahtjevima Ujedinjenih nacija i koji po ocjenama relevantnih međunarodnih organizacija predstavlja jedan od do sada najbolje pripremljenih strateških dokumenata održivog razvoja. Zato će NSOR do 2030. godine biti predstavljena u julu mjesecu na zasijedanju Političkog foruma na visokom nivou u okviru Savjeta UN-a za socijalna i ekonomska pitanja.

Polazeći od ovako koncipirane Nacionalne strategije, ocijenjeno je neophodnim da se Nacionalni savjet za održivi razvoj, klimatske promjene i integralno upravljanje obalnim područjem transformiše u Državni savjet za održivi razvoj. 

Nacionalni savjet je na današnjoj sjednici razmotrio i Nacionalnu strategiju aproksimacije u oblasti životne sredine i predložio Vladi Crne Gore da je usvoji, kako bi njena implementacija odmah otpočela.

Razmotren je i podržn i predlog za uspostavljanje Koordinacionog tijela za integralno upravljanje obalnim područjem, koje će funkcionisati kao stalno stručno tijelo Nacionalnog savjeta. Na taj način biće unaprijeđena realizacija prioriteta u okviru održivog razvoja obalnog područja u skladu s Akcionim planom Nacionalne strategije integralnog upravljanja obalnim područjem Crne Gore usvojene juna mjeseca 2015. godine. Konstatovan je i napredak u pripremi Prijedloga Prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore, nakon završene javne rasprave.

Na današnjoj sjednici posebna pažnja poklonjena je pitanju efikasne organizacije sistema upravljanja vodama, zaštiti ovog izuzetnog prirodnog resursa Crne Gore i stvaranju uslova za sprovođenje sveobuhvatnog i kontinuiranog praćenja kvaliteta voda. Posebno je akcentiran značaj uspostavljanja zajedničke prekogranične komisije za unapređenje saradnje Crne Gore i Albanije s aspekta održivog upravljanja resursima na području rijeke Bojane i Skadarskog jezera.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma / Služba za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?