Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана сједница Националног савјета за одрживи развој: Приједлог Националне стратегије један од најбоље припремљених стратешких докумената одрживог развоја

Данас је одржана 30. сједница Националног савјета за одрживи развој, климатске промјене и интегрално управљање обалним подручјем, којом је предсједавао предсједник Црне Горе Филип Вујановић. 

На сједници је размотрен Приједлог Националне стратегије одрживог развоја до 2030. године, као кровне и дугорочне развојне стратегије који је припремило Министарство одрживог развоја и туризма у складу са закључцима са претходне сједнице Националног савјета и препорукама и ставовима изнесене током јавне расправе. Национални савјет је оцијенио да је ријеч о документу који је у потпуности усклађен са захтјевима Уједињених нација и који по оцјенама релевантних међународних организација представља један од до сада најбоље припремљених стратешких докумената одрживог развоја. Зато ће НСОР до 2030. године бити представљена у јулу мјесецу на засиједању Политичког форума на високом нивоу у оквиру Савјета УН-а за социјална и економска питања.

Полазећи од овако конципиране Националне стратегије, оцијењено је неопходним да се Национални савјет за одрживи развој, климатске промјене и интегрално управљање обалним подручјем трансформише у Државни савјет за одрживи развој. 

Национални савјет је на данашњој сједници размотрио и Националну стратегију апроксимације у области животне средине и предложио Влади Црне Горе да је усвоји, како би њена имплементација одмах отпочела.

Размотрен је и подржн и предлог за успостављање Координационог тијела за интегрално управљање обалним подручјем, које ће функционисати као стално стручно тијело Националног савјета. На тај начин биће унапријеђена реализација приоритета у оквиру одрживог развоја обалног подручја у складу с Акционим планом Националне стратегије интегралног управљања обалним подручјем Црне Горе усвојене јуна мјесеца 2015. године. Констатован је и напредак у припреми Приједлога Просторног плана посебне намјене за обално подручје Црне Горе, након завршене јавне расправе.

На данашњој сједници посебна пажња поклоњена је питању ефикасне организације система управљања водама, заштити овог изузетног природног ресурса Црне Горе и стварању услова за спровођење свеобухватног и континуираног праћења квалитета вода. Посебно је акцентиран значај успостављања заједничке прекограничне комисије за унапређење сарадње Црне Горе и Албаније с аспекта одрживог управљања ресурсима на подручју ријеке Бојане и Скадарског језера.

Министарство одрживог развоја и туризма / Служба за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?