Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Obilježen Mediteranski dan obale

Objavljeno: 27.09.2016. 22:20 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Danas je u Barseloni obilježen Mediteranski dan obale u organizaciji Regionalnog centra za program prioritetnih akcija iz Splita koji djeluje u okviru Mediteranskog akcionog plana Programa za životnu sredinu UN-a (UNEP/MAP), Regionalnog centra za održivu potrošnju i proizvodnju (SCP/RAC) i Plavog plana iz Francuske.

Mediteranski dan obale se već tradicionalno svake godine obilježava 25. septembra nakon što je prvi put organizovan 2007. godine u čast datuma kada je Slovenija prva ratifikovala Protokol o integralnom upravljanju obalnim područjima (IUOP). Glavni cilj obilježavanja Dana obale jeste podizanje svijesti o značaju obalnog područja kao prirodnog i ekonomskog resursa, kao i upozorenje na rizike kojima je obalno područje izloženo usljed prirodnih fenomena i ljudskih aktivnosti.

Jelena Knežević, rukovodilac Odjeljenja za održivi razvoj i integralno upravljanje morem i priobalnim područjem u Ministarstvu održivog razvoja i turizma predstavila je aktivnosti Crne Gore u pogledu primjene Protokola, s posebnim osvrtom na aktivnosti usmjerene na unapređenje znanja o obalnom području i morskoj sredini.

Podsjećanja radi, Crna Gora obilježava Dan obale od 2011. godine kada je ratifikovala Protokol donošenjem zakona o potvrđivanju Protokola o integralnom upravljanju priobalnim područjem Sredozemlja. U okviru tih aktivnosti Ministarstvo, sada već tradicionalno, Dan obale obilježava kroz organizaciju edukativnih radionica za najmlađe, kao i kroz organizaciju pres konferencija, akcija čišćenja i sličnih aktivnosti za sve zainteresovane građane u Crnoj Gori.

Realizacijom ovih aktivnosti ujedno se doprinosi i realizaciji prioritetnih mjera Nacionalne strategije integralnog upravljanja obalnim područjem u oblasti podizanja svijesti o značaju očuvanja obalnog područja Crne Gore, koju je Vlada Crne Gore usvojila u junu prošle godine.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?