Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održani radni sastanci sa predstavnicima sudova na temu „Probacija i alternativne sankcije“

Objavljeno: 09.02.2017. 22:48 Autor: Đ.P.

Đ.P.


Ministarstvo pravde Crne Gore, u saradnji sa Holandskim Helsinškim komitetom (NHC) i Centrom za međunarodnu pravnu saradnju iz Holandije (CILC), organizovalo je dana 7. i 8. februara 2017. godine u Herceg Novom, radne sastanke na temu “Probacija i alternativne sankcije”.

Na sastancima su učestvovali predstavnici crnogorskih sudova, holandski eksperti, te predstavnici Ministarstva pravde Crne Gore - Direkcije za uslovnu slobodu.

Cilj radnih sastanaka je bio jačanje saradnje na relaciji Direkcija za uslovnu slobodu – sudovi i promovisanje izricanja alternativnih sankcija, a sve u cilju uvođenja najboljih evropskih iskustava i praksi u crnogorski krivični sistem.

Službenici Direkcije prisutne su upoznali sa njenim radom, odgovornostima i izazovima, sa posebnim akcentom na izvršenje kazni rada u javnom interesu.

Od strane holandskih eksperata sudije su informisane sa mogućnostima vršenja procjene rizika koja se od strane probacionih službenika u Holandiji sprovodi u pretkrivičnom i samom sudskom postupku, te s tim u vezi savjetodavnim izvještajima koji holandski probacioni službenici dostavljaju tužiocima i sudijama.

U okviru sastanaka organizovana je i posjeta svih učesnika Dječjem domu “Mladost” u Bijeloj, kao jedne od ustanova sa kojom Direkcija za uslovnu slobodu ima saradanju u izvršenju kazne rada u javnom interesu, kojom prilikom su ovlašćeni predstavnici Dječjeg doma iznijeli pozitivna iskustva ove ustanove u postupku izvršenja predmetne kazne.

Učesnici sastanaka su istakli značaj daljeg razvijanja saradnje u pravosudnom lancu tužilaštvo-sudovi-probacija i značaj pomoći koju bi predstavljali savjetodavni izvještaji probacionih službenika za crnogorske tužioce i sudije, a sve u cilju bolje ocjene ličnosti i ocjenu podobnosti počinioca djela za izricanje neke od alternativnih sankcija.

Radni sastanci su organizovani u okviru Matra CoPROL projekta pod nazivom "Podrška radu Direkcije za uslovnu slobodu i sistemu alternativnih sankcija u Crnoj Gori", koji se realizuje u partnerstvu između Holandije i Crne Gore.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?