Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Konstituisana zajednička komisija Ministarstva zdravlja Italije i Ministarstva zdravlja Crne Gore

Objavljeno: 28.07.2017. 14:30 Autor: Ministarstvo zdravlja / Služba za odnose s javnošću
Predstavnici Ministarstva zdravlja Crne Gore i delegacija Ministarstva zdravlja Italije održli su sastanak zajedničke Komisije u cilju implementacije Memoranduma u oblasti zdravstva i medicinskih nauka koji je između dvije zemlje potpisan 2014. godine.

Konstitutivnom sastanku Zajedničke komisije na kojem su razmatrane obostrano predložene teme i identifikovane moguće oblasti za buduću saradnju prisustvovali su ispred Ministarstva zdravlja Crne Gore: generalna direktorica Direktorata za kontrolu i unapređenje kvaliteta prof. dr Vesna Miranović, generalna direktorica Direktorata za ekonomiku i projekte Milica Škiljević, načelnica Odjeljenja za politike sprečavanja droga dr Jasna Sekulić, i načelnica Direkcije za međunarodnu saradnju i međunarodne ugovore Mirjana Đuranović. Članovi italijaske delegacije bili su: generalni direktor za zdravstveno planiranje Andrea Urbani, šef Odjeljenja za međunarodne poslove Instituta za javno zdavlje dr Luca Rosi, kao i predstavnici Ambasade Republike Italije u Crnoj Gori, zamjenica ambsadora Antonella Fontana sa saradnicima.

Goste je pozdravio državni sekretar Ministarstva zdravlja Milovan Vujović, koji je istakao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom između naše dvije zemlje, uz očekivanje da se ista intenzivira u budućem periodu.

Generalni direktor za zdravstveno planiranje Ministarstva zdravlja Italije Andrea Urbani, potvrdio je otvorenost italijanske strane za pružanje ekpsertske podrške zdravstvenom sistemu Crne Gore , u cilju primjene dobrih praksi i iskustava.

Posjetom italijanske delegacije potvrđena je saradnja i važeći formalni okvir za saradnju u oblasti zdravstva i medicinsku edukativnu i naučnu saradnju u zdravstvenim oblastima dvije zemlje, ali i razmatrana mogućnost za obnavljanje Sporazuma o upućivanju pacijenata na liječenje crnogorskih državljana u zdravstvene ustanove u Italiji.

Tokom susreta je razmotrena zajednička opredijeljenost razmjene iskustava u zdravstvenim projektima, kao i pomoć prilikom primjene normativa i zakonskih rješenja, koja je Italija, kao zemlja članica Evropske Unije, već implementirala i uspješno ih primjenjuje u svom zdravstvenom sistemu.

Crnogorska strana je posebno ukazala na značaj stvaranja mogućnosti za upućivanje pacijenata iz Crne Gore na liječenje u zdravstvene ustanove u Italiji, a posebno pacijenata mlađih od 14 godina, za ona oboljenja koja ne mogu biti liječena u Crnoj Gori.

Predstavnici Komisije su posjetili i Klinički centar Crne Gore, gdje su se upoznali sa organizacijom rada i funkcionisanja najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?