Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Конституисана заједничка комисија Министарства здравља Италије и Министарства здравља Црне Горе

Представници Министарства здравља Црне Горе и делегација Министарства здравља Италије одржли су састанак заједничке Комисије у циљу имплементације Меморандума у области здравства и медицинских наука који је између двије земље потписан 2014. године.

Конститутивном састанку Заједничке комисије на којем су разматране обострано предложене теме и идентификоване могуће области за будућу сарадњу присуствовали су испред Министарства здравља Црне Горе: генерална директорица Директората за контролу и унапређење квалитета проф. др Весна Мирановић, генерална директорица Директората за економику и пројекте Милица Шкиљевић, начелница Одјељења за политике спречавања дрога др Јасна Секулић, и начелница Дирекције за међународну сарадњу и међународне уговоре Мирјана Ђурановић. Чланови италијаске делегације били су: генерални директор за здравствено планирање Андреа Урбани, шеф Одјељења за међународне послове Института за јавно здавље др Луца Роси, као и представници Амбасаде Републике Италије у Црној Гори, замјеница амбсадора Антонелла Фонтана са сарадницима.

Госте је поздравио државни секретар Министарства здравља Милован Вујовић, који је истакао задовољство досадашњом сарадњом између наше двије земље, уз очекивање да се иста интензивира у будућем периоду.

Генерални директор за здравствено планирање Министарства здравља Италије Андреа Урбани, потврдио је отвореност италијанске стране за пружање екпсертске подршке здравственом систему Црне Горе , у циљу примјене добрих пракси и искустава.

Посјетом италијанске делегације потврђена је сарадња и важећи формални оквир за сарадњу у области здравства и медицинску едукативну и научну сарадњу у здравственим областима двије земље, али и разматрана могућност за обнављање Споразума о упућивању пацијената на лијечење црногорских држављана у здравствене установе у Италији.

Током сусрета је размотрена заједничка опредијељеност размјене искустава у здравственим пројектима, као и помоћ приликом примјене норматива и законских рјешења, која је Италија, као земља чланица Европске Уније, већ имплементирала и успјешно их примјењује у свом здравственом систему.

Црногорска страна је посебно указала на значај стварања могућности за упућивање пацијената из Црне Горе на лијечење у здравствене установе у Италији, а посебно пацијената млађих од 14 година, за она обољења која не могу бити лијечена у Црној Гори.

Представници Комисије су посјетили и Клинички центар Црне Горе, гдје су се упознали са организацијом рада и функционисања највеће здравствене установе у Црној Гори.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?